Într-o declarație publicată după mai multe ore de dezbateri în cadrul summit-ului Consiliului European de la Versailles, liderii europeni „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au remarcat că cererea de aderare a acesteia a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru a-și manifesta „opinia sa” – fapt ce reprezintă etapa inițială a unui proces îndelungat prin care va fi declarată țară candidată și va începe negocierile de aderare, relatează Politico.
Liderii europeni au semnalat, de asemenea, dorința de a aduce Ucraina mai aproape de UE din punct de vedere politic, în timpul procesului de aderare: „În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene.”
Declarația a fost publicată la scurt timp după ora 3 a.m., la sfârșitul primei zile a summit-ului de două zile, de la Versailles. Nu a existat nicio reacție imediată din partea guvernului ucrainean.
Deși declarația a exprimat fără echivoc intenția UE de a ajuta Ucraina, inclusiv prin asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați, ea nu a oferit garanția de aderare pe care o solicitase Zelenskyy.
Un număr de țări europene, în frunte cu Țările de Jos, au insistat că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare de lungă durată, nici măcar în cazul Ucrainei, care se află zilele acestea sub un atac militar activ din partea Rusiei.
„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina”, a declarat prim-ministrul olandez Mark Rutte. „Toată lumea este cu adevărat șocată”, a adăugat oficialul , vineri dimineața, în vreme ce părăsea locația unde se desfășoară summit-ul.
Rutte a insistat că UE tratează deja cererea Ucrainei cu o viteză fără precedent, dar a spus că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungeți la ceva”.
Liderii au promis, în schimb, o serie de alte forme de ajutor pentru Ucraina. Drept dovadă, președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre o asistență suplimentară de 500 de milioane EUR prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului.
Liderii au promis, de asemenea, că vor ajuta la reconstrucția Ucrainei după război – presupunând că țara va exista încă și nu va fi ocupată de președintele rus Vladimir Putin și de forțele sale.
„Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice, după ce atacul rusesc va înceta. Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni”, se arată în declarațiea liderilor europeni.
În declarația lor, liderii au mai menționat, de asemenea, faptul că reprezentanții Consiliului au solicitat Comisiei să emită un aviz cu privire la cererile de aderare ale Republicii Moldova și Georgia.