Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.
Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.
BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.
Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.
Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:
- leziuni ale creierului;
- nivel de agresivitate crescut;
- sistem imunitar slăbit;
- afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
- cantitatea de spermă diminuată;
- avort spontan;
- afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.
De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic
Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.
Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.
Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.
Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.
Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.
5 sfaturi de care trebuie să ții cont
- Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.
- Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.
- Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.
- Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă
- Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.