Majoritatea studiilor nu au reuşit să stabilească o legătură ştiinţifică între schimbarea vremii şi simptomele de artrită.
În ciuda lipsei unor astfel de dovezi, există un număr copleşitor de mărturii clinice din partea celor care suferă de dureri de artrită sau artrită reumatoidă care confirmă acest fenomen, reflectate în rapoarte medicale, conform fiisanatos.ro.
Peste 60 % dintre pacienţii cu osteoartrită declară că simptomele lor depind de starea vremii. Pacienţii cu fibromialgie au declarat şi ei că au fluctuaţii de durere în funcţie de vreme, însă, că şi în cazul artritei, dovezile ştiinţifice au fost destul de neconvingătoare.
Ei bine, atât medicii cât şi pacienţii se pot consideră răzbunaţi! Câteva studii ştiinţifice efectuate recent încep să “confirme cu moderaţie” ceea ce atât pacienţii cât şi medicii susţin de zeci de ani—condiţiile meteo pot influenţă durerea cauzată de artrită.
Starea vremii se pare că poate influenţă simptomele de artrită
Într-un studiu cercetătorii danezi au ţinut sub observaţie fluctuaţiile de durere ale bolnavilor cu osteoartrită la sold pe parcursul a doi ani, apoi au comparat datele obţinute cu starea zilnică a vremii.
Au descoperit astfel că durerile şi simptomele participanţilor se agravau în mod real şi articulaţiile erau mai rigide în condiţii de umiditate şi presiune mărită, chiar dacă nu a fost vorba de schimbări dramatice.
Gradul de durere s-a accentuat cu câte un punct la fiecare creştere a umidităţii cu 10 %. Gradul de funcţionare s-a agravat cu câte un punct pentru fiecare creştere cu 10 hecto pascali a presiunii barometrice.
Aceste modificări au fost considerate prea mici pentru a avea “relevanţă din punct de vedere clinic,” ceea ce nu înseamnă, însă, că durerea nu era autentică. Şi alte studii europene recente au avut rezultate similare, însă fără diferenţe semnificative; poate din acest motiv ştiinţă nu a reuşit să demonstreze această legătură până în prezent.