Cea mai sensibilă dintre temele de discuție dintre experții internaționali și Guvernul Ponta, noul Cod Fiscal, a rămas în aer în urma ultimelor negocieri directe, însă Parlamentul controlat de PSD a început deja să taie din măsurile care nu sunt pe placul FMI.
Acum ministrul de Finanțe spune că discuțiile pe Codul Fiscal ar putea fi finalizate în Parlament până la finalul acestei luni, însă noua lege trebuie să primească girul FMI și al celorlalți creditori internaționali.
După ultimele evoluții din Parlament, experții FMI par să aștepte noi ajustări la Codul Fiscal în sensul cerut de ei.
Deja o parte dintre facilitățile incluse de Guvern în Codul Fiscal au fost șterse "pe șest" în Senat: este vorba, de exemplu, de scăderea accizei la combustibili sau de impozitarea zero în cazul dividendelor.
Miza cea mare a noului Cod Fiscal este reducerea TVA-ului la 20% începând cu 1 ianuarie 2016: unii analiști pun sub semnul întrebării păstrarea acestei măsuri după rezoluțiile din Parlament și păstrarea doar a TVA-ului de 9% la alimente.
La începutul acestei luni, reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, a arătat că proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reuși să se încadreze în țintele de deficit stabilite cu instituțiile financiare internaționale pentru 2016.
Seria de relaxări fiscale anunțată de premierul Ponta ca un succes al mandatului său contravine calculelor FMI, cel puțin în lipsa unor măsuri compensatorii clare care să asigure încadrarea în deficitul bugetar asumat de Guvernul de la București.
Dacă misiunea FMI urma să vină la București la sfârșitul lunii iunie, împreună cu delegația Comisiei Europene, acum cele două echipe de experți vin separat - delegația CE sosește marți la București pentru evaluarea situației economiei românești, iar misiunea FMI și-a decalat vizita pentru 15 iulie.
Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional urmează să se încheie în luna septembrie a acestui an.
La misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord nici asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara.
Codul Fiscal, criticat de FMI: Dimensiunea reducerilor de taxe trebuie reanalizată cu atenție
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la finalul lunii mai, că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituțiile financiare internaționale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.
Întrebat dacă, în urma discuțiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic și că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele ecnomiei naționale", potrivit Mediafax.
Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.
Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale vor reveni la București la sfârșitul lunii iunie, când va avea loc misiunea de evaluare a Acordului cu FMI.
FMI vine la București, dar nu-l mai găsește pe Vâlcov. Ce alte surprize i-a pregătit Guvernul Ponta
De la ultima vizită a FMI la București, noul ministru de Finanțe s-a întâlnit de două ori cu oficialii Fondului, la aceștia acasă - la New York, respectiv Washington.
FMI a plecat fără rezultate de la București la ultimele două vizite. Mai mult, omul cu care au purtat negocierile, fostul șef al Finanțelor, Darius Vâlcov, este acum reținut în arestul Capitalei.
Guvernul Ponta a derapat serios de la cerințele acordului, prin nesocotirea unor impuneri ale FMI, cum ar fi restructurarea datoriilor la companiile de stat, sau prin asumarea unor modificări fiscale neargumentate suficient din perspectiva încadrării în deficitul bugetar.