"Din acest schimb de idei sa se nasca revolutia in societate. Liderii trebuie sa apara de undeva. Nu cred in lideri providentiali, dacă nu exista sustinere din partea societatii, orice reforma e sortita esecului.
Nu prim-ministrul conduce autoritatile publice locale. Putem propune acte normative care sa mearga in aceasta directie. Trebuie votate si implementate. Ele sunt votate de Parlament, unde partidele sunt reprezentate. Unii spun: Cum, vreti sa reduceti numarul de comune? Nu, nu acesta e obiectivul.
Putem gasi forme mai eficiente de a apropia cetateanul de administratie. E vorba de ce vrem si ce putem sa ne asumam. Eu cred ca reforma trebuie facuta, pentru ca, in timp, ne va costa financiar.
Cu o administratie slaba, nu vei atrage investitori. Dezvoltarea economica nu se decide la Bucuresti, se decide acolo...
Pot sa va spun ca ce depinde de Guvern, vom face pentru Diaspora un sistem de vot eficient. Avem o legislatie noua, care clarifica cum pot fi deschise sectii de votare. Avem o legislatie noua, care permite alternativa, folosind votul prin corespondenta. Ce tine de Guvern o vom face cat mai profesionist cu putinta. Fiecare institutie sa-si asume responsabilitatile.
Nu este exclus sa mai avem firme precum Hexi-Pharma in sistemul de sanatate. Vom veni cu modificari de legislatie care sa faca mai riguroasa procedura de analiza. Legislatia mai trebuie si aplicata. Avem nevoie de oameni in sistemul medical care sa-si asume responsabilitatea.
Cand vrei sa schimbi niste lucruri si nu vrei sa le faci pe toate... avem o suma care e limitata si pornim de la resursele pe care le putem mobiliza anul acesta si anul viitor. Prioritizam Sanatatea, de unde sunt asteptari foarte mari, in momentul de fata. Obiectivul e nu sa crestem salariile. Au mai fost marite si anul trecut cu 25 la suta. Noi vom corecta disfunctionalitatile din sanatate. Avem medici cu aceeasi vechime, care sunt platiti diferiti. Avem si cazuri cu asistente mai bine platite decat unii medici.
Trebuie reforme si in Educatie. Sa le luam pe rand. Vom discuta şi cu cei din Administratia Publica Locala si vom vedea ce putem face.
Obiectivul ANAF a fost sa asigure transparenta totala cu acele liste ale datornicilor. Orice cetatean e contribuabil, indiferent daca e personalitate sau nu. ANAF trebuie sa-si asume greselile, daca au fost.
Acest Guvern n-a fost impus, ci a fost propus. Domnul Tariceanu a avut o anumita pozitie in Parlament, dar trebuie sa ne asumam un sistem democratic, adica inclusiv un Guvern tehnocrat. Guvernul e foarte pro-activ in relatii cu Parlamentul.
Ce m-a deranjat e ca s-a incercat sa se transfere o vina in Guvern asupra cazului TVR. Sunt gata sa discut intr-un mod precis cu o conducere a TVR care sa aiba un mandat care sa-si asume reforma. Nu cu presiuni emotionale se pot rezolva probleme structurale acolo. O sa ne intalnim sa vedem ce masuri pot fi luate. Suntem intr-un proces de discutii.
Vrem ca acest sistem de aparare anti-racheta, care e fructul cooperarii cu SUA, dorim intarirea prezentei NATO pe flancul estic si pe flancul sud-estic. Vrem o colaborare intensa navala in Marea Nreagra. Bulgaria si Turcia s-au aratat dispuse. Sa intarim capacitatea defensiva.
Am spus clar: imi asum acest mandat ca prim-ministru independent politic. Nu o sa-mi asum o alegere politica, nu o sa particip la alegerile parlamentare din acest an. Eu nu mint. Acest principiu o sa mi-l pastrez pana la capat. Imi voi folosi competentele in slujba Romaniei în masura in care va fi nevoie de mine. Nu ma inscriu in niciun partid si nu particip la alegerile din acest an.
Guvernul a venit cu un regulament de aplicare a legii pentru condiţii mai bune in inchisoare. E nevoie de investitii acolo", a spus Dacian Cioloş, la Realitatea TV.