În primele luni ale anului, autoritățile locale au cheltuit deja peste 12 milioane de lei pentru formarea profesională a angajaților. Față de alți ani, însă, când achizițiile erau mult mai transparente, acum totul rămâne discret.
Primul buget care depășește orice așteptare nici măcar nu vine de la o primărie de municipiu, ci de la o comună: Târgșoru Vechi, din Prahova.
Puțin peste 10.000 de locuitori și un buget de 27 de milioane de lei în 2023.
Primarul de aici, Nicolae Drăgan este în funcție de 15 ani și își formează echipa constant. A trimis oamenii la mare și la munte în fiecare an. Anul acesta, însă, a depășit orice așteptări și a făcut cea mai mare achiziție de servicii de formare profesională din țară.
Astfel, pachetul de pregătire profesională a ajuns la nu mai mult și nu mai puțin de 379.000 de lei pentru 54 de cursanți. Ceea ce înseamnă undeva la 7000 de lei pentru fiecare participant.
AFACEREA PRIMĂRIEI CARE S-A ÎNCHEIAT ÎN SEAP ÎN 11 MINUTE
- Pachet compact de servicii de pregătire profesională - 379.000 de lei
- 54 de cursanți
- 7.000 lei/cursant
Cu firma Lectoform Travel, primăria Târgșoru Vechi a trimis doar 12 oameni la Băile Felix, la Hotel Internațional.
Tot într-o comună din Prahova, de data aceasta Ariceștii Rahtivani, primarul - Gheorghe Orbu - a făcut prima achiziție din ultimii cinci ani la începutul lunii mai pentru servicii de formare profesională. Prețul total? 260.000 de lei.
Și comuna Jilava din Ilfov a făcut valuri cu bugetul de stat. Primarul Petre Elefterie Ilie a decis că trebuie să cumpere cursuri de perfecționare atât pentru funcționarii publici, cât și pentru aleșii locali.
ACHIZIȚIILE DIRECTE ALE PRIMĂRIEI JILAVA, „PUȚIN” PENTU FIECARE
- 17 consilieri - 7000 lei/consilier
- 54 de angajați - 3750 lei/angajat
- TOTAL: 378.350 lei
Aici au existat două achiziții directe. 17 consilieri au plecat la cursuri de formare pentru 7000 de lei fiecare, în timp ce pentru 54 de angajați s-au cheltuit câte 3750 de lei de persoană. Calculul total a costat comuna peste 378300 de lei.
Primăria Jilava a motivat, însă, fiecare bănuț în parte. Pe de-o parte, consilierii locali vor merge în Mamaia și Dunăvăț, în timp ce angajații se vor... forma profesional în stațiunea Jupiter și la Călimănești.
Nici orașul Ungheni din Mureș nu duce lipsă de bani atunci când vine vorba despre binele angajaților. Primarul Victor Prodan a cerut două oferte la începutul lunii mai - una pentru un pachet de formare profesională și alta pentru servicii hoteliere aferente cursurilor. În mai puțin de o oră, au venit și contractele, în valoare de 327.000 de lei.
În fapt, pregătirea profesională a funcționarilor publici este reglementată de Codul Administrativ. Asta înseamnă că oamenii au dreptul să participe și să beneficieze de aceste cursuri o dată la doi ani și, unde e cazul, să beneficieze de decontarea transportului, a cazării și a meselor.
Însă nicăieri în lege nu scrie negru pe alb că aceste cursuri trebuie să aibă loc într-o altă locație. Nici că trebuie să fie în destinații de vacanță. De altfel, pe perioada cursurilor, funcționarii primesc și salariu.