Acordarea, administrarea dar şi eventuala executare silită a creditelor ipotecare se vor face după reguli noi în Uniunea Europeană, scrie Capital.ro. Schimbările sunt aduse de o Directivă adoptată la finele anului trecut de Parlamentul European şi care vizează cu precădere protecţia clienţilor bancari.
Noile prevederi vor trebui transpuse în integralitatea lor şi în legislaţia statului român, într-o perioadă de maximum doi ani. Printre modificările importante se remarcă introducerea obligativităţii ca banca să accepte cererile clienţilor de a-şi converti creditele în valută în moneda locală.
Mai mult, arată actul legislativ, instituţia de credit va negocia dobânzile la care se face conversia, în aşa fel încât clientul „să nu fie dezavantajat". Statul român va trebui să găsească formula legislativă prin care să reglementeze această situaţie.
O altă prevedere importantă care vizează tot protecţia clienţilor se referă la executările silite. Conform Directivei, acestea se vor face în aşa fel încât să lase debitorul într-o situaţie financiară „rezonabilă", care să-i permită să supravieţuiască împreună cu familia.
Intenţia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, în urma căderii pieţei imobiliare, sunt obligaţi să aducă bani de acasă pentru a acoperi diferenţa dintre preţul actualul al locuinţei executate silit şi datoria pe care o au către bancă.