Între 100 și 400 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an . Dengue nu provoacă de obicei simptome sau doar febră. Dar dacă boala a luat forme severe (acest lucru se întâmplă în 5% din cazuri ), atunci prognosticul este cel mai bun în cazurile în care o persoană solicită imediat ajutor medical, altfel într-un caz din cinci totul se va termina cu moartea.
Deși există diferite modalități de combatere a răspândirii dengue , mai mulți oameni o suferă în fiecare an . Prin urmare, oamenii de știință vin cu modalități din ce în ce mai promițătoare. Una dintre ele este răspândirea printre purtătorii de țânțari a unei tulpini speciale de bacterii din genul Wolbachia, ai cărei reprezentanți infectează multe specii de insecte.
Wolbachia din această tulpină specială face țânțarii practic rezistenți la infecția cu dengue , adică țânțarii nu mai sunt periculoși pentru oameni. În același timp, Wolbachia s-a răspândit foarte repede în populația de insecte - datorită faptului că toți descendenții după împerecherea țânțarilor, dintre care unul este infectat cu o bacterie, se dovedește a fi purtător al bacteriei.
Toate acestea fac posibilă utilizarea tehnicilor de combatere biologică pentru combaterea dengue - în diferite țări au început să lanseze programe în care țânțarii infectați cu Wolbachia sunt eliberați în zonele dengue, scrie meduza.io