Dincolo de metoda clasică a conservării sub formă de zarzavat sterilizat, de dulceţuri sau de compoturi, mai există o alternativă pe care specialiştii în gastronomie o recomandă: congelarea. Dacă produsul este introdus şi într-o pungă vidată, atunci termenul de garanţie şi calităţile nutritive şi gustative pot fi prelungite luni de zile, ba chiar ani, scrie adevarul.ro.
Perioada august-septembrie este cea mai bună pentru a congela fructele favorite, pe care iarna nu le mai găsiţi în piaţă, iar la supermaket au preţuri ameţitoare. Pentru ca lucrurile să iasă cum trebuie, trebuie să alegeţi fructe care nu sunt stricate sau zdrobite. Acestea se spală în mod normal, sub jet de apă, iar după spălare se lasă la zvântat şi se şterg cu ajutorul unor şerveţele din hârtie.
În cazul legumelor, lucrurile sunt un pic mai complicate deoarece, în general, acestea sunt congelate pentru a fi folosite în diverse reţete, deci dimensiunile şi cantităţile pot diferi mult, în funcţie de ceea ce-şi doreşte fiecare să gătescă.
Şi verdeţurile (mărar, pătrunjel, leuştean şi alte ierburi aromatice) se pot congela cu succes. Acestea nu trebuie însă opărite, ci doar spălate, zvântate şi tocate aşa cum le toci de obicei pentru a le pune în mâncare. Acestea se pun în pungi mici, care conţin cam cât se pune la o gătire, maximum două.