Poate cea mai importantă operațiune pe care trebuie să o ai în vedere atunci când vine sezonul cald este să schimbi anvelopele de iarnă cu cele de vara. Asta în cazul în care nu folosești anvelope ce pot fi utilizate și iarnă, dar și vara.
Cu toate că nu mulți șoferi acordă atenție la acest aspect, trebuie să știi că atunci când temperaturile cresc peste valoarea de 10 grade Celsius, distanță de frânare a anvelopelor de iarnă este mai mare decât a celor de vara.
Mai mult, anvelopele de iarnă au o aderența mai scăzută dacă temperaturile cresc. De asemenea, atunci când plouă, anvelopele de iarnă nu evacuează eficient apă de pe asfalt, așa că o să crească și riscul de accident.
Schimbă lichidul de parbriz
Pentru că pe perioada iernii folosim un lichid de parbriz care să nu înghețe din cauza temperaturilor scăzute, în sezonul cald este recomandat să îl schimbi. O să ai nevoie de un lichid care să poată curată și urmele de insecte de pe parbriz. Este necesar, dacă vrei să știi cum să îți pregătești mașină de primăvară.
Odată cu venirea primăverii, cresc temperaturile exterioare, dar și pericolul de supraîncălzire a motorului. Tocmai de aceea, este important să verifici și nivelul antigelului, iar dacă este nevoie să mai completezi cu lichid de răcire.
Temperaturile scăzute scad durata de viață a acumulatorului, așa că nu ar fi rău să verifici și bateria mașinii. O poți testa la un service specializat și în același timp poți verifică și bornele acesteia să nu fie oxidate.
Uleiul și filtrele, la fel de importante și vara
Uleiul de motor este extrem de important, mai ales pe durata sezonului rece. Totuși, acesta este și extrem de solicitat din cauza diferențelor de temperatura. Venirea primăverii poate fi perioada ideală pentru schimbarea uleiului.
Nu uita nici de filtrele de aer ale mașinii. Acestea trebuie să fie curate, pentru că mașină să funcționeze în mod corect. De asemenea, trebuie să schimbi și filtru de aer pentru habitaclu, pentru a te asigura că respiri aer curat la interior.
Ștergătoarele sunt iarăși foarte solicitate în sezonul rece și din cauza temperaturilor scăzute și a gheții se pot rupe destul de ușor. Îți recomandăm să le schimbi în fiecare primăvară, pentru a îți asigura o vizibilitate mai bună. Nu vorbim despre o avere, așa că schimbă lamelele în fiecare an.
Bineînțeles, va trebui să te ocupi și de interiorul mașinii. Știm că pe perioada iernii se adună mai multă mizerie, așa că îți sugerăm să folosești aspiratorul pentru a curată foarte bine covorașele mașinii, dar și locurile mai greu accesibile. Șterge geamurile și pe interior, pentru a îți asigura o vizibilitate mai bună.
Instalația de aer condiționat trebuie verificată
Nu trebuie să uiți nici de exteriorul mașinii. Caroseria trebuie degresata, iar apoi curățată foarte bine. Ar fi indicat să cureți și partea de jos a mașinii, pentru a o curată de sare. La final, aplică un tratament cu ceară pentru a proteja vopseaua.
La final, mai menționăm și instalația de aer condiționat. Pentru că este foarte importantă în sezonul cald, este indicat să verifici nivelul de freon și să faci o completare dacă este cazul. Totodată, ar fi bine să faci și o igienizare a instalației de aer condiționat pentru că acolo se ascund o mulțime de bacterii.