Totodata, iarna, pentru a conserva caldura corpului, vasele de sange se contracta si, odata cu ingustarea lor, presiunea sangelui creste, de aici rezultand si riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Personanele care sufera de hipertensiune arteriala sunt cel mai adesea expuse acestui risc. De aceea, pacientii cu afectiuni cardiovasculare nu ar trebui sa iasa din casa cand afara este ger, frig si umezeala, mai ales dimineata si seara, si nu pe distante lungi.
Concret, expunerea la frig a pacientilor cu afectiuni cardiovasculare poate fi considerata un risc pentru cresterea tensiunii arteriale, cresteri ale frecventei cardiace, iar acestea pot sa fie un risc pentru episoadele de angina pectorala la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienta cardiaca sau chiar evenimente de moarte subita.
Simpla trecere de la cald la frig, chiar daca nu vorbim despre temperaturi extreme, poate sa conduca la aceasta situatie.
Nu trebuie uitat ca marea majoritate a bolilor cardiovasculare sunt boli cronice, care nu se vindeca niciodata, insa pot fi tinute sub control cu ajutorul medicatiei si al regimului alimentar.
Expunerea la frig poate insemna declansarea unor complicatii grave in cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, de aceea in cazul lor se impun masuri de protectie stricte.
Citește continuarea pe sfatulmedicului.ro