”Mai nou, am înțeles că mai mi s-a schimbat numele.. ba cap de cartel, ba Jimmy Hoffa”, spunea Ion Rdăoi, preşedintele ”Unitatea” - Sindicatul Liber din Metrou (USLM)
Atenția presei și ping-pongul cu replici acide dintre minister și sindicat l-au animat pe Rădoi de la metrou. Când nu se compară cu faimosul sindicalist american, liderul din subteran face declarații bombastice. O călătorie cu metroul ar trebui să coste mai mult pentru ca Metrorex să devină o companie rentabilă.
“Metroul din Londra, care este dezvoltat pe 6 inele, are 25 de lei tariful la un bilet, nu 2,5 lei, deci de 10 ori mai mare, şi tot n-au reuşit să-l facă rentabil. Şi a venit domnul Drulă şi vrea să facă metroul din Bucureşti rentabil. Păi la ce nivel trebuie să ridici tariful unui bilet ca să-l faci tu rentabil? Îţi trebuie să-l duci la 50 de lei sau ceva de genul ăsta. În aceste condiţii noi n-avem cum să supravieţuim, dacă ei o ţin pe a lor, să facă metroul rentabil”, susține liderul de sindicat.
De cealaltă parte, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, susține că prețul călătoriei cu metroul nu va ajunge la 50 de lei și că Metrorex o duce rău pentru că nu şi-a plătit dările la stat anul trecut, dar şi-a permis să crească salariile.
”Dacă e să ne luăm după Rădoi, ar trebui să facem cartela de metrou oricât de scumpă ca să acopere cheltuielile dumnealui și ale rețelei pe care o conduce. Anul trecut, din martie până în decembrie 2020, nu s-au plătit dările pe salarii, contribuțiile de șomaj, de asigurări sociale. Și, în condițiile în care compania nu și le-a plătit pentru că era într-o situație evident deja dificilă financiar, totuși sindicatul a negociat cu sine însuși, în septembrie, și a crescut salariile cu 18%. Eu gest de o mai mare iresponsabilitate nu am mai văzut”, a mai spus Drulă.
Despre salariile mărite și taxele neplătite, Rădoi nu pomenește nimic. Continuă însă să strige că este imposibil ca Metrorex să devină o companie profitabilă.
“Problema principală pentru noi este insolvenţa metroului şi scoaterea în profit a ceea ce vor ei, în funcţie de activitatea pe care o prestăm. Cum să faci asta? Îi aşteptăm. Directorul actual a spus că în maximum 2 ani el va face metroul profitabil. Dau un exemplu: În 1904, s-a înfiinţat metroul de la New York. Iată că, de atunci până acum, americanii ăştia, cât de proşti sunt ei, n-au reuşit să îl facă rentabil, până azi“, a declarat Rădoi.
Drulă insistă. Lunar, Metrorex înregistrează o pagubă de peste 40 de milioane de lei.
”În prezent, ca să vă dau niște date la zi, în luna mai când vorbim, dumnealor au încasări de 11 milioane din abonamente și din cartele, primeșsc de la stat acea subvenție de 50 de milioane pe lună, deci în total în jur de 60 de milioane ca venituri - 50 din ce dă statul plus 10-11 pe care le strâng singuri - și au cheltuieli de 100 de milioane, deci o pierdere de 40 de milioane pe lună”, a explicat ministrul Transporturilor.
Veteran în exercițiul de evitare a adevăratelor probleme, Rădoi se apără și spune că peste tot în lume Metroul primește subvenții de la stat.
“ Vă rog să verificaţi: în toată lumea, metrourile sunt subvenţionate, nu există nicio insolvenţă niciunde. Peste tot, tariful, pentru că este vorba de transport public comun, este subvenţionat. S-au trezit acum câţiva, cei care sunt acum la conducerea Metrorex şi a ministerului, să facă metroul rentabil. Aşteptăm şi noi această minune! În aceste condiţii, când noi avem deficit de personal, ce vor dumnealor? Să elimine nici mai mult, nici mai puţin de 1.700 de oameni şi să majoreze tariful la metrou”, i-a replicat liderul de sindicat ministrului.
De când s-a instalat în scaunul de ministru, Cătălin Drulă și-a pus în cap să scoată la lumină neregulile de la metroul bucureștean. Nereguli care se petrec de zeci de ani. După procese pe rol și declarații războinice, luna trecută, Drulă a comandat și demolarea chioșcurilor din subteran. Despre afacerile de la metrou, presa a scris că ar fi controlate în mare parte chiar de Ion Rădoi și iubita acestuia. În această luptă, Cătălin Drulă îl are ca aliat pe directorul Metrorex - Ștefan Paraschiv.
”Mulțumesc directorului general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, un om curajos, un om care și-a asumat o misiune grea la Metrorex și am văzut comentarii despre folosirea directorului a unei răngi…și vreau să spun că da, un cartel se destructurează cu ranga”, spunea Drulă.
Metrorex este una dintre cele mai păguboase companii ale statului. Conducerea estimează pierderi de 230 de milioane de lei anul acesta, cu 63 de milioane mai mult faţă de pagubele de anul trecut. Pierderi ce ar putea genera un deficit de numerar de 100 de milioane de lei, potrivit unui document consultat de Economedia. Și la acest deficit mai pune umărul și sindicatul de la metrou. Greva de la sfârșitul lunii martie a generat prejudicii de aproape 3 milioane de lei în doar două zile. Pentru acele proteste, conducerea Metrorex a făcut plângeri penale la DIICOT. Procurorii susțin că blocarea metroului nu e faptă de terorism, dar au trimis dosarul la Parchetul Sectorului 4, unde se continuă cercetările.