Inițial, Marcel Ciolacu a fost de acord cu calculele ministrului de Finanțe, dar ulterior președintele social democraților s-a sucit.
„Am discutat și de o reducere a accizei la carburant. Rămâne ca primul ministru, cu ministrul de Finanțe și cu producătorii, că trebuie vorbit și cu ei, să ia o decizie, dacă este oportună, dacă duce la scăderea prețului. Din cifrele noastre, ar duce la o scădere de un leu la carburant.
Trebuie ca premierul și ministrul de Finanțe să decidă dacă este oportună. Acum să vedem cât influențează conflictul din Ucraina”, a precizat Marcel Ciolacu.
În timp ce România joacă ping pong cu deciia, 15 state europene au decis deja să reducă accizele carburanților pentru a contrabalansa creșterea semnificativă a prețului la pompă din ultima perioadă.
Astfel, Slovenia și Italia au decis ca pentru luna următoare prețul de la pompă să aibă o reducere între 6 și 13 cenți, respectiv 25 de cenți în Italia. În acest stat, reducerea accizei la carburant face parte dintr-un pachet de măsuri de 4,4 miliarde de euro care va fi finanțat de companiile din sectorul energetic, a anunțat premierul Mario Draghi. Totuși perioada scurtă de timp în care se aplică reducerea i-a nemulțumit pe italieni, care se întreabă ce se va întâmpla peste o lună, când taxa ar urma să revină la valoarea inițială.
Și Cipru a luat măsuri, drept urmare, în următoarele 2 luni și jumătate, localnicii se vor bucura de o acciză redusă.
Trei luni este perioada de reducere a accizei la carburanți pentru care au optat cele mai multe state. Belgia, Germania, Croația, Grecia și Ungaria. Însă unele dintre aceste state, care au luat măsuri din timp, au ales să prelungească termenul inițial de 90 de zile.
Este și cazul Ungariei, care a adoptat măsurile de sprijin pentru populație încă din luna noiembrie a anului trecut. Plafonarea a fost prelungită în februarie cu încă trei luni, fapt ce a stârnit nemulțumirea benzinăriilor, care acuzau guvernul că vând în pierdere. Decizia a adus și interesul comunității europene, pentru că Ungaria are un preț redus semnificativ al carburantului, de 1,2 euro pe litru de benzină. În același timp, în state precum Austria sau Slovacia același litru ajunge să coste peste 1,7 euro.
Cea mai drastică decizie în ceea ce privește reducerea accizei a fost luată de Malta și de UK, state care au decis că în următoarele 12 luni acciza pentru carburanți să scadă. Potrivit ministrului de Finanțe englez, Rishi Sunak, reducerea de 5 penny per litru este cea mai mare pe care a făcut-o vreodată Regatul Unit, scrie presa. Acesta a mai precizat că măsurile adoptate urmează să aducă economii în valoare de 5 miliarde de lire sterline pentru populație.
Și Țările de Jos au impus o reducere pentru o perioadă de 9 luni, urmate de Polonia care a hotărât ca de la 1 februarie să nu mai perceapă deloc TVA pentru carburanți. Polonia a mers și mai departe și a redus taxa și la alimente, gaze și îngrășăminte. Așa cum era de așteptat, pachetul de măsuri în valoare de aproape 4,4 miliarde de euro a fost primit foarte bine de către locuitori.