Este pentru a doua iarnă consecutivă în care Crucea Caraiman intră în conservare, după ce în sezonul rece precedent au fost întrerupte în perioada 1 septembrie 2018 - 8 iulie 2019. Astfel, în perioada 1 septembrie 2018 – 8 iulie 2019 lucrările au fost conservate, acestea fiind reluate începând cu data de 8 iulie 2019.
Crucea comemorativă a eroilor români de pe Vârful Caraiman va fi reabilitată cu fonduri europene, până în 2022, potrivit anunțului Ministerului Apărării Naționale, administrator al monumentului.
Ministerul Apărării Naţionale derulează, în perioada 9 mai 2016 - 30 septembrie 2022, proiectul "Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)", cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Proiectul are o valoare de 19,15 milioane de lei, din care 15,94 milioane lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3,2 milioane lei este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile. Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei domenii şi infrastructuri.
Lucrările de restaurare a monumentului au fost demarate la data de 15 iunie 2018.
Proiectul prevede, în afara lucrărilor de restaurare a părții metalice și a soclului, construirea unei expoziții moderne, accesibilă publicului, în care să predomine informaţia digitizată, fond sonor şi alte facilităţi de informare, potrivit planului Ministerului Apărării.
Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman
Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman a trecut în administrarea MApN din 18 februarie 2016.
Atunci, Ministerul Apărării Naţionale a preluat , printr-un Memorandum, Monumentului Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului şi în administrare, pentru finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.
În documentele Arhivelor Naţionale ale României, crucea poarta numele de „Monumentul Eroilor", dar şi de „Crucea Eroilor Ceferişti" - pentru că, pe lângă voluntari, au participat la construirea ei lucrători ai Direcţiei de Poduri C.F.R.
Monumentul din Bucegi închinat eroilor a fost construit între anii 1926-1928. Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial a fost ridicată din dorinţa Reginei Maria.
Este cea mai inalta cruce din lume amplasată pe un vârf montan, cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană, la o altitudine de 2291 metri. Monumentul a fost introdus în Guinness World Records drept cea mai înaltă cruce din lume, pe 14 august 2013. Cel care a omologat recordul, după o luptă de 6 ani, este filatelistul Alexandru Dan Bartoc.
Sursă Foto/Video: Facebook/Crucea Caraiman - reabilitare