Potrivit comunicatului, proiectul de text va fi transmis Parlamentului European spre consultare. După ce Parlamentul își va da avizul, decizia poate fi prezentată Consiliului UE în vederea adoptării. Decizia Consiliului trebuie să fie adoptată în unanimitate de către statele membre care aplică deja toate părțile acquis-ului Schengen, plus Croația.
De la aderarea sa la Uniunea Europeană, Croația a aplicat dispozițiile acquis-ului Schengen, cu excepția dispozițiilor privind eliminarea controalelor la frontierele interne. În temeiul actului de aderare a Croației la UE, aceste controale pot fi ridicate numai în urma unei decizii a Consiliului în acest sens, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile, dacă Croația îndeplinește condițiile necesare.
Comunicatul mai precizează, de asemenea, că evaluarea Schengen a Croației a avut loc în perioada 2016-2020.
În octombrie 2019, Comisia a constatat că Croația a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen. Aceasta a încheiat planurile de acțiune pentru domeniile evaluate în februarie 2021.
Totodată, pe 9 decembrie 2021, Consiliul UE a aprobat concluziile privind îndeplinirea condițiilor necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Croația.
Spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen, reprezintă una dintre cele mai concrete realizări ale integrării europene.
În prezent, spațiul Schengen include 26 de țări: 22 dintre ele fiind din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.
Excepții din UE: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.
Patru țări din afara UE - Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein - au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.