Tensiunile politice de la Bucureşti au afectat ratingul de ţară. Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a anunţat că a coborât ratingul României, de la pozitiv la stabil. Este prima retrogradare a ţării noastre, operată de una dintre cele 3 mari agenţii de analiză financiară, din 1998 până acum.
Potrivit unui analist al Standard & Poor's, revizuirea în sens negativ a ratingului de ţară reflectă lipsa de claritate din orientarea politică a României, pe o perioadă îndelungată. Acelaşi analist precizează că schimbarea ratingului de ţară vine pe fondul unor provocări semnificative pentru România, atât în materie de reforme structurale, cât şi în privinţa ţinerii sub control a dezechilibrelor externe.
Standard & Poor's menţionează în raport că, după trei luni de impas, premierul Călin Popescu Tăriceanu a dizolvat fragila coaliţie de centru dreapta care a câştigat alegerile în 2004 şi a format un nou Guvern minoritar, condus de PNL, care ar urma să se bazeze pe sprijinul PSD. O căsătorie din interes, în opinia Standard & Poor's, care poate reduce posibilitatea unor schimbări politice pentru moment, dar şi probabilitatea implementării unor reforme structurale viguroase şi a unui răspuns al executivului la riscuri macroeconomice.
O altă mare agenţie de analiză financiară, Moody's, a anunţat că nu are de gând să modifice ratingul de ţară al României, de la stabil la negativ, decat dacă reformele întârzie semnificativ sau dacă deficitul bugetar creşte simţitor.