"Este un subiect care ţine dezbaterea în spaţiul media şi în societatea civilă şi a ajuns şi în cancelariile politice, în Europa Occidentală, de mai bine de două luni de zile. În ultimele 72 de ore, lucrurile au escaladat. În România, din păcate, lucrul este considerat marginal. Am văzut declaraţii, din punctul meu de vedere, halucinante din partea unui fost preşedinte al României. Domnul Traian Băsescu probabil doreşte să câştige un anumit electorat anti-UE, euroscpetic, dar nu poţi să afirmi, ca fost preşedinte, că România trebuie să închidă graniţele, nu poate să primească imigranţi. Pot fi de acord cu domnia sa, pot fi de acord cu domnul Orban, că România nu este pregătită. Aici l-aş sfătui pe domnul Ponta să se ocupe de pregătirea spaţiilor pentru imigranţi. Dacă faci parte dintr-o familie europeană, dacă câştigi de pe urma dreptului la liberă circulaţie în Europa, dacă ai anumite avantaje, atunci trebuie să ai şi obligaţii. Dacă Germania îşi asumă 800.000 de refugiaţi, România este obligată la rândul ei să îşi asume câţi refugiaţi or fi. Nu putem noi să părem că suntem nebunii Europei, pentru că nu îl avem nici pe Tsipras la putere, nici pe Viktor Orban care au astfel de poziţii. România, deocamdată, este un partener serios", a spus Rareş Bogdan.
"România se uită şocată, sunt trei voci diferite. E vocea fostului preşedinte, vocea preşedintelui şi vocea premierului, fiecare cântând într-un mod diferit. Ceea ce mi se pare absolut scandalos şi ruşinos. Într-o astfel de chestiune, nu există nici măcar nuanţe, există poziţii comune ale statului român. Domnul de la ministerul de Externe dacă nu e în stare să fie ministru, ar trebui să se ducă înapoi secretar de stat pentru că a fost unul excepţional şi să rămână doar un tehnocrat. Dacă nu are puterea să îşi asume lucruri. Domnul Leonard Orban, consilierul domnului preşedinte Iohannis, nu poate vorbi în nume personal. Când eşti la Cotroceni, nu mai poţi vorbi în nume personal. Domnul Leonard Orban să lase acţiunile PR-istice personale şi să îl consilieze cum trebuie pe preşedintele României. Dacă nu, să plece de acolo şi să vorbească ca analist politic", a mai spus Rareş Bogdan.
Primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie, a anunţat, marţi, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis.
Pe de altă parte, Orban a arătat că, după părerea sa, România nu este pregătită să integreze migranţi, el menţionând totodată necesitatea unei strategii.
"E o părere personală, subliniez: România este complet nepregătită pentru a integra migranţi. (...) În calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre şi am văzut problemele care există în ceea ce priveşte integrarea migranţilor, de la problemele adulţilor - dificultăţile de găsire a unui loc de muncă, învăţarea limbii ţării gazdă - până la dificultăţile pe care le au copiii să se integreze în sistemele şcolare. (...) Cred că în România - şi în acest context, dar trebuie să lăsăm la o parte acest context hai să-i spunem exploziv care există la nivel european - este nevoie de discuţii foarte serioase între specialişti, să stabilim cum ne putem pregăti pentru integrarea migranţilor. E ridicol să crezi că într-o Europă deschisă, mai devreme sau mai târziu, nu vor veni migranţi la tine, că nu se vor stabili din ce în ce mai mulţi străini, nu neapărat din Asia, de pe alte continente, şi vor veni şi vei avea probleme de integrare", a mai spus Orban.