"Problema intervenţiei lui Traian Băsescu e o treaba sofisticata, şi nu ma refer aici la oferirea locului dezbaterii, la care voi reveni, ci la intervenţia sa in calitate de deţinător al portofoliulu pana în decembrie si de om al carui ciclu prezidenţial se încheie si care trebuie sa predea o ştafetă. Chestiunea este sofisticată şi trebuie diferenţiată de sprijinul din campanie, pentru că dacă Elena Udrea, în calitatea sa de susţinută a lui Traian Băsescu, poate să spună că e anti-Ponta, dar nici pro-Iohannis, mesajul lui Traian Băsescu e unul care sare din această grilă a susţinerii şi merge într-o grilă a predării de ştafetă şi aştept cu mare interes ce va spune după turul II de scrutin", a declarat Cozmin Guşă
"Legat de propunerea lui Traian Băsescu: după vreo 48 de ore de negocieri sterile între cele două staff-uri, în care Victor Ponta s-a poziţionat într-un mod pozitiv faţă de cele patru televiziuni de ştiri, câştigând capital, iar Klaus Iohannis a venit cu tot felul de invenţii, de la Univesitatea de Vest de la Timişoara până la IPP, sugerînd că Ponta ar avea înţelegeri cu televiziunile de ştiri, lucru care pe noi ne-a jignit, propunerea lui Traian Băsescu a tăiat un nod gordian. Traian Băsescu a făcut o propunere coerentă, în sensul că oferă şi cadrul simbolic şi capabilitatea tehnică, astfel ca toate trusturile să transmită simultan dezbaterea", a observat consultantul politic.
"Este o propunere pe care candidaţii o vor lua în seamă, pentru că le rezolvă o problemă. Asta nu înseamnă că acel calendar al celor patru televiziuni nu se va îndeplini, cred că se va îndeplini. Iar Victor Ponta o va face ca să demonstreze că nu îi e frică de dezbateri, pe când lui Klaus Iohannis îi este frică. Probabil şi Iohannis se va încăpăţâna să facă un tur al televiziunilor, dar în mod evident, din pricina şovăielilor staff-ului său, singura soluţie ca să nu se facă de râs e să aibă această dezbatere pe un teren neutru", a mai spus Guşă.
"Mai rămâne aici o chestie foarte complicată: alegerea de comun acord a moderatorului, pentru că nu se poate organiza cu un singur moderator. Poate exista eventual un singur moderator şi un număr de reprezentanţi ai televiziunilor, ceea ce mă face să cred că nu văd această dezbatere posibilă decât vineri. (...) Această platformă trebuie să fie independentă pentru că orice alte propuneri pot fi suspecte. Nu vorbesc de televiziunile private şi aici am curajul să spun că televiziunea noastră, Realitatea TV, a fost cea mai echidistantă în ultimele luni şi nu sunt de acord că TVR ar fi neutru pentru că este televiziune publică. Ea este puternic politizată şi mănâncă bani de la bugetul de stat, iar acolo sunt tot felul de sinecurişti de la preşedintele televiziunii până la alţi directori. O dezbatere pe terenul Cotroceniului, acolo unde se va caza unul dintre cei doi candidaţi, este potrivită, e limpede că amândoi pot să prefere acel teren neutru şi să negocieze moderatorul şi co-moderatorii. Dar în niciun caz să nu fie oferită această dezbatere TVR-ului", a spus Cozmin Guşă.