Când China a raportat pentru primele cazuri de coronavirus către Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe 31 decembrie 2019, infecția a fost descrisă ca o nouă tulpină misterioasă de pneumonie care, la acea vreme, nici măcar nu avea un nume.
În doar două săptămâni, oamenii de știință chinezi identificaseră secvența genomului virusului, respectiv codul genetic care alcătuiește virusul. Trei săptămâni mai târziu, primele kit-uri de testare fuseseră deja create și apoi împărțite de OMS.
Puțin peste 11 luni de când virusul a fost raportat la OMS, primele persoane au fost vaccinate, fiind vorba despre cele mai rapide vaccinuri dezvoltate vreodată.
Viteza cu care omenirea a învățat despre noul coronavirus este fără precedent, oamenii de știință fiind de părere că știm deja suficiente informații despre acest virus.
Chiar și așa, la aproximativ un an de la prima infectare și un bilanț negru de 1,7 milioane de decese în întreaga lume și peste 81 de milioane de contagiuni raportate, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre Covid-19.
Aceste necunoscute variază de la elementele de bază - cum ar fi modul în care a debutat virusul - la întrebările mai complicate, inclusiv legate despre modul cum se va termina această pandemie.
„Am învățat o cantitate extraordinară (de informații – n.r.), dar, în ceea ce privește înțelegerea oricărui detaliu real, avem de parcurs mile și mile”, a spus Maureen Ferran, profesor asociat de biologie la Institutul de Tehnologie Rochester. "Acest lucru va ține ocupați virologii și oficialii din domeniul sănătății publice zeci de ani", a adăugat expertul.
De unde provine coronavirusul?
Pe măsură ce guvernele lumii se grăbeau să găsească un vaccin împotriva virusului, una dintre întrebările de bază a venit din rândul publicului: care este originea virusului?
De-a lungul întregii perioade de pandemie, originea virusului a stat sub semnul confuziei și al teoriei conspirației. Inițial, virusul părea că este conectat la o piață din Wuhan în care se vând animale vii, dar un studiu Lancet publicat în ianuarie a constatat că o treime dintre pacienții inițiali nu aveau nicio legătură directă cu acea piață.
Au existat voci, printre care s-a aflat și președintele american Donald Trump, care s-au întrebat dacă nu cumva virusul a fost eliberat după ce a fost studiat sau creat într-un laborator din Wuhan.
Oamenii de știință spun că există dovezi copleșitoare că virusul ar fi apărut în sălbăticie și susțin că cele mai apropiate “rude” cunoscute ale coronavirusului sunt prea diferite din punct de vedere genetic de Covid-19 pentru ca acesta să fi fost eliberat intenționat și să fi provocat, mai apoi, focarul.
Mai mult, studiile efectuate atestă că virusul ar fi circulat în Statele Unite și Europa în decembrie 2019, cu luni mai devreme decât se credea pentru prima dată. Mass-media de stat chineză a mers chiar mai departe, încercând să inducă ideea că virusul ar fi putut proveni din afara Chinei.
În ciuda multitudinii teoriilor conspiraționiste, există câteva lucruri cu care majoritatea oamenilor de știință sunt de acord: Covid-19 este un coronavirus, un tip de virus care este responsabil pentru orice, de la răceala obișnuită și până la SARS. Este zoonotic, ceea ce înseamnă că a venit inițial de la un animal. Unele studii indică liliecii ca fiind vectorii probabili, despre care se știe că poartă coronavirusuri. În plus, majoritatea oamenilor de știință cred că virusul a trecut de la animal la oameni, în China, deoarece acolo au fost identificate primele cazuri.
De ce îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alții?
Când Covid-19 a fost identificat pentru prima dată, a fost văzut ca o boală respiratorie. Dar pe măsură ce lunile au trecut, o serie de simptome și complicații ale bolii au devenit evidente.
Astfel, știm că mulți oameni își pierd simțul mirosului. Unii oameni vomită sau au diaree, în timp ce în cazul unor persoane se decolorează degetele de la mâini sau de la picioare. La unii apar chiar tulburări cognitive sau leziuni ale creierului.
În plus, în prezent știm că până și cei care se recuperează după infecția cu Covid-19 pot experimenta efecte de lungă durată ale bolii, inclusiv anxietate, leziuni cerebrale și oboseală cronică.
Un studiu publicat de British Medical Journal în luna august a constatat că aproximativ 10% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au avut parte de efecte post-infectare, care au durat mai mult de 12 săptămâni. Dar oamenii de știință nu știu cât au durat aceste efecte și nici nu pot explica cu adevărat de ce unii oameni suferă mai mult decât alții.
Cât timp durează imunitatea?
În august, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au declarat că un bărbat de 33 de ani a fost reinfectat cu Covid-19 la 4 luni ;i jumătate după ce a fost infectat pentru prima dată.
Acest caz părea să confirme cele mai sumbre temeri legate de COVID-19, și anume că este posibil să te infectezi de două ori.
Vestea bună, spun oamenii de știință, este că, deși unele persoane se pot infecta de două ori, astfel de cazuri sunt atât de rare, încât ești introdus, practic, "într-un jurnal medical". O altă veste bună este aceea că aproximativ 99% dintre persoanele infectate cu virusul par să nu se mai infecteze din nou timp de cel puțin șase luni după infectare, mai arată experții.
Când se va termina pandemia?
Toate întrebările anterioare culminează cu marea întrebare care stă pe buzele tuturor: când se vor termina toate acestea?
Oamenii din întreaga lume își pun speranțele în vaccin, dar nici asta nu este o soluție rapidă. Va dura probabil ani de zile pentru a vaccina majoritatea populației lumii - lucru care ar fi necesar pentru a opri răspândirea COVID-19. În plus, sondajele arată că unele persoane ar putea să nu fie dispuse să se vaccineze. Chiar dacă oamenii o fac, vaccinul nu este un glonț de argint, atrag atenția specialiștii.
Și chiar dacă cineva este vaccinat, oamenii de știință nu știu încă dacă este, totuși, posibil ca persoana respective să fie infectată cu virusul și să-l transmită mai departe.
Este foarte probabil ca, chiar și după vaccinarea populației pe scară largă, să trebuiască să trăim cu virusul. La urma urmei, un singur virus din istoria omenirii a fost declarat eradicat de un vaccin, mai exact este vorba despre varicelă.