120.000 de bugetari ar putea rămâne fără locuri de muncă. Potrivit jurnaliştilor de la Cotidianul, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a anunţat că vrea să micşoreze numărul angajaţilor la stat cu 10%. Măsura ar fi fost propusă pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Declaraţia îi nemulţumeşte, însă pe sindicalişti care ameninţă cu proteste.
Potrivit jurnaliştilor de la Cotidianul, pentru a reduce cheltuielile legate de sectorul bugetar, Ministrul Muncii a venit cu două propuneri: fie să se renunţe la 120.000 de angajaţi, fie să se reducă salariile tuturor cu zece procente. Păcuraru susţine că astfel cheltuielile la buget ar scădea cu 700 de milioane de euro. Ministrul a mai spus că reducerile de personal vor viza toate categoriile de bugetari.
"Speranţa mea şi a colegilor mei este că d-nul ministru s-a referit la acea categorie de elită a bugetarilor - demnitari, mninistere, servicii secrete, armată - şi nicidecum a celor care intră în contact direct cu publicul şi de care publicul are nevoie: învăţământ şi sănătate", spune Maruius Petcu, lider Sanitas.
"Iartă-l Doamne că nu ştie ce vorbeşte. În ceea ce ne priveşte pe noi, din învăţământ este aberant ca ministrul Muncii să facă o asemenea declaraţie, ştiind că în învăţământ ducem lipsă de cadre didactice şi mai ales de cadre didactice calificate", a declarat Aurel Cornea, lider FSLI.
Sindicaliştii din administraţie susţin că ar trebui reduse posturile de conducere şi nu numărul funcţionarilor publici. Ei spun că în instituţii sunt 92.000 de funcţionari publici, deşi ar fi trebuit să lucreze peste 130.000.
"Dânşii uită un singur lucru: de fiecare dată când au schimbat puterea îşi aduc oamenii lor în administraţie şi măresc numărul angajaţilor tocmai cu numărul oamenilor aduşi din sfera politică", spune Vasile Marica, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici.