Criza gunoaielor din orașul Târgu Mureș a luat sfârșit, după o mobilizare fără precedent făcută ca la carte de noul operator de salubritate. Sutele de tone de gunoaie din spatele blocurilor și de pe străzi sunt strânse continuu. Peste 300 de tone de gunoi au fost strânse în doar două zile. Se stopează astfel războiul care a durat doi ani, dintre autoritățile locale și vechiul operator de salubritate, Sylevy Salubriserv SRL. În momentul rezilierii contractului, primarul din Târgu Mureș spunea că facturile sunt umflate, iar acum este deschis un proces între firma de salubritate și primărie.
"S-a început munca în forță și s-a îmbiunătățit simțitor situația și înțelegerile până în weekend târgu mureș scapă de gunoiul menajer (...) Din partea operatorului vechi am primit facturi pe o anumită cantitate, iar verificarea cantităților de la rampa de gfunoi s-a dovedit că sunt depuse cantități mai mici decât erau facturate și sunt facturi și sunt în proces și așteptăm decizia tribunalului, a declarat Soos Zoltan, primarul din Târgu Mureș, pentru Realitatea Plus.
"După mobilizare a fost dat ORDINUL DE ÎNCEPERE, putem să spunem că suntem în zona 2 și municipiul Mureș, în primele zile ne confruntăm cu mari cantități mari de deșeuri în zona blocurilor care au necesitat o ridicare foarte rapidă," a declarat și Andreea Toth, director ADI Ecolect.
Din cauză că Sylevy Salubriserv SRL nu își făcea treaba, Garda de Mediu împreună cu Direcția de Sănătate Publică din Mureș au amendat autoritățile locale cu 45 de mii de lei, în urma unui control în orașul Târgu Mureș.
"Pe lângă disconfortul major creat de acumulările de deșeuri exită și acest risc de punere în pericol a sănătății publice," a explicat Andrei Corlan, comisar șef Garda de Mediu.
Sylevy Salubriserv SRL, care a pierdut contactul pentru zona a doua din Mureș, încearcă să intimideze noul operator care strânge dezastrul lăsat în urmă. Există dovezi că au fost angajați oameni care sabotează strângerea gunoiului din Târgu Mureș - noile tomberoane sunt distruse, astfel încât să nu poată fi ridicate în mașinile de salubritate, iar angajații noii companii care face curat în oraș sunt amenințați să nu mai vină la muncă.
În câteva zile, mașinile de colectare a gunoiului vor strânge toate deșeurile din municipiul Târgu Mureș și din celelalte 18 localități din zonă. Polaris Holding și Urban Grup Environment au o tradiție de peste 30 de ani în colectarea și gestionarea deșeurilor, atât pe piața din România cât și în alte țări din Europa.