Rosalind Chou, profesoară la Georgia State University, vorbește de o intensificare a fricii asociată cu virusul corona. Aceasta afirmă pentru CNN că există o teamă crescută în rândul americanilor în ceea ce privește interacțiunea cu persoanele care provin sau au rădăcini asiatice, această problemă afectând foarte mulți oameni obișnuiți.
Toată America este afectată de acest val de atacuri rasiste
Tanny Jiraprapasuke a fost victima unui atac verbal rasist în Los Angeles, eveniment ce a ajuns viral pe rețelele de socializare. Deși nu s-a născut în China și nu are rude în această țară (femeia este cetățean american cu origini thailandeze), femeia s-a confruntat cu o situație extrem de deranjantă când călătorea cu metroul. Un pasager iritat a agresat-o verbal pe Jiraprapasuke, aceasta fiind nevoită să audă faptul chinezii sunt putrezi și responsabili pentru toate bolile din lume.
Femeia a înregistrat tot incidentul și l-a postat în social-media. Situația cu care s-a confruntat i-a deschis încă și mai mult ochii lui Tanny, care a descoperit că mulți asiatici care locuiesc în State se confruntă zilnic cu genul acesta de hărțuire verbal sau chiar fizică. Ea mai descoperit și hashtagul #JeNeSuisPasUnVirus (nu sunt un virus, traducere din franceză), un deziderat al asiaticilor de pe Twitter.
Tanny Jiraprapasuke a mai conștientizat și faptul că problema ei nu este cea mai gravă, tot de pe internet aflând că o femeie din New York, care purta mască de protecție, a fost victima unui asalt pe 2 februarie tot la metrou. Ea a fost jignită și apoi lovită în cap de un bărbat, informația fiind confirmată de un martor al incidentulu. Deși toată întâmplarea a fost filmată, poliția din orașul american i-a cerut victimei să facă o plângere oficială, asta pentru ca instituția să investigheze în întregime cazul.
Martorul incidentului este conștient de gravitatea situației creată la New York, însă tot el afirmă că avem în față un moment de bun augur pentru a deschide o discuție asumată despre tensiunile rasiale în contextul COVID-19 (noul coronavirus).
Asocierea dintre chinezi și coronavirus nu reprezintă un fapt izolat în Statele Unite
Afectați sunt și cetățenii asiatici care vor să utilizeze servicii de cazare, dar și restaurantele chinezești de pe teritoriul SUA. Astfel, doi cetățeni descendenți din populația Hmong (grup etnic din estul și sud-estul Asiei) s-au confruntat cu o situație extrem de neplăcută în momentul în care au dorit să se cazeze la un motel din Plymouth, Indiana. Personalul de la cazare a cerut un control suplimentar pentru turiști, fapt ce l-a determinat pe unul dintre ei să înregistreze tot incidentul.
Mai mult, un membru al personalului motelului a afirmat că dacă cei doi sunt din China, el trebuie să fie știe de acest lucru. Recepționerul a invocat în susținerea poziției sale expansiunea coronavirusului și că toți cei proveniți din China trebuie să stea în carantină două săptămâni. Angajatul a denaturant informația oficială, care spune că doar cetățenii americani, care s-au întors recent din regiunea Hubei, vor petrece două săptămâni în carantină la revenirea în SUA.
Contactați de CNN, oficialii motelului din Indiana au declarat că poziția recepționerului nu este și poziția oficială a companiei. Mai mult, managementul cercetează situația creată și este rușinat de modul în care s-a comportat angajatul. Mai mult, incidentul din Plymouth nu este singular pentru cei doi cetățeni Hmong. Aceștia s-au confruntat cu situații asemănătoare și la alte unități de cazare, unde au aflat că asiaticii nu se pot caza.
Afectate de coronavirus sunt și afacerile asiaticilor de pe teritoriul SUA. De exemplu, un restautant cu specific chinezesc din New York nu are deloc clienți, în ciuda faptului că în această metropolă nu au fost raportate cazuri de COVID-19. Alte unități au pierdut mai mult de 80% din clienți
Panica și atitudinea ostilă nu sunt justificate
Extinderea fricii și a intoleranței nu se traduc în cifrele coronavirusului din Statele Unite. Doar 15 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 pe teritoriu american de la declanșarea epidemiei în ianuarie, neînregistrându-se nicio victimă până acum.
Mai mult, vorbim doar de cetățeni care au legătură cu nucleul din Wuhan sau de soți sau soții ale persoanelor care au călătorit recent în Wuhan. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor liniștește populația, afirmând că la momentul actual coronavirusul nu se răspândește în comunități de de pe teritoriul Statelor Unite.