Situația din Marea Brtianie s-ar putea înrăutăți în câteva săptămâni, iar autoritățile deja vorbesc despre faptul că numărul infectărilor ar putea ajunge la 50 de mii pe zi. Avertismentul vine chiar de la principalul responsabil din domeniul sănătăţii publice.
"Nu este nicio îndoială că numărul cazurilor este în creștere. Și aș vrea să vă reamintesc cât de mult se poate schimba asta. La mijlocul lunii octombrie, dacă se continuă în ritmul acesta, o să existe 50 de mii de cazuri pe zi", a afirmat Patrick Wallace, consilier de Sănătate Publică, pentru BBC.
După ce ministrul Sănătății britanic a vorbit despre o carantinare totală a țării dacă nu se respectă regulile sanitare impuse, premierul Irlandei de Nord a anuțat că, după ora 18:00, oamenii nu se mai pot vizita. Măsura dură vine să reducă numărul cazurilor raportate zilnic în această regiune.
"Executivul a luat decizia de a extinde restricțiile care au fost impuse până acum în Belfast pe întreg teritoriul Irlandei de Nord, de mâine, de la ora 18:00. Asta o să însemne că nu se vor permite vizite între vecini după anumite ore", a afirmat Arlene Foster, premierul Irlandei de Nord, potrivit The Telegraph.
Măsuri au luat și italienii, care îi testează la intrarea în ţară pe toţi cei care vin din Franţa.
Totodată, anumite zone din Regiunea Madridului sunt în carantină, mai ales că au fost raportate 1.000 de cazuri noi de infectări la suta de mii de locuitori. Spitalele au început să se umple din nou de pacienți infectați, iar autoritățile se plâng de lipsa cadrelor medicale.
"În primul rând, Spania are o problemă evidentă a lipsei de medici și asistenți medicali. Înțeleg că situația care se referă la asistența primară și sunt complet convinsă că, în afară de planul pe care tocmai l-am prezentat, este nevoie de mult mai mult, dar avem nevoie de medici", a spus Isabel Diaz Ayuso, președintele Comunității Madrid.
La polul opus, în Suedia, țară care a făcut notă discordantă şi a refuzat să intre în carantină în primăvară, autoritățile vorbesc acum despre necesitatea administrării unui vaccin, atunci când acesta va fi disponibil. Epidemiologii suedezi cred însă că nu este necesară vaccinarea copiilor pentru că nu sunt considerați principalii transmițători ai noului coronavirus.