Marieta Ștefănuț susține că fiul ei și-a pierdut viața după ce s-a îmbolnăvit în perioada în care a fost internat într-un spital din Sibiu.
”În august 2014 ne-am prezentat la Urgențe la un spital din Sibiu, pentru o presupusă diaree. Medicul de gardă ne-a spus că nu se fac analize ambulatoriu și copilul trebuie internat. Când ei internează pe cineva, se primește un comision. Viața copilului meu costa cât comisionul primit la internare. Am plecat din spital cu copilul să ne prezentăm la Pediatrie.
Doamna de gardă mi-a examinat copilul și i-a spus asistentei să-mi ducă bebelușul într-o rezervă, nu la un loc cu alți copii cu diverse boli. Am insistat să-l ducă într-o rezervă. În acea rezervă, așternuturile nu fuseseră schimbate. În ziua aceea, un medic mi-a spus că nu-l poate consulta pe băiat, dar că urma să vină a doua zi. L-a consultat. A scris pe foaia de observație să i se facă examenul coproparazitologic, mi-a dat medicație, mi-a fost adus ceai într-o sticluță, pentru copil. Sticla era murdară, iar la gură era spartă și cioburile erau căzute în ea”, a povestit Marieta Ștefănuț.
”În mașina care-l transporta mai era un bebeluș. Avea infecție pulmonară”
În aceeași zi, femeia a cerut un transfer la un alt spital, pentru a i se mai face un test copilului. ”Mi s-a spus că nu au Salvare și că nu vor să apară la TV să se vadă că nu au mașină. A doua zi a venit o mașină care transporta moloz să-mi transporte copilul la alt spital pentru acel consult de specialitate. În mașină mai era un copil care avea infecție pulmonară. Mi-am acoperit copilul, ca să-l protejez”, a mai povestit ea.
Femeia a mai mărturisit că la cel de-al doilea spital nu a avut întâietate. ”M-au întrebat ce profesie am și am spus că sunt șomeră. În momentul acela, mi-au mai căzut din drepturi”, susține aceasta.
Ulterior, copilul a fost adus din nou la spitalul inițial. Fusese diagnosticat cu o afecțiune la nivelul inimii. După ce a fost extrernat, problemele s-au agravat.
”A leșinat după ce a plâns. A venit Salvarea și ne-a dus la același spital. I s-a administrat o injecție. De atunci și până când a murit copilul, eu nu am știut ce injecție i s-a administrat. Când am întrebat, mi s-a spus: 'Păi ce te interesează?! Că oricum nu știi ce e aia...'”.
Copilul a fost diagnosticat, ulterior, cu pneumonie. ”În camera de gardă, mi-au înșfăcat copilul și l-au îmbrăcat în niște haine jegoase”, a mai povestit ea, adăugând că a simțit ”bătăile inimii copilului până la ultima lui suflare”.
”Simțeam că fiica mea nu mai mișca în pântece. Mi-au spus că n-am nimic”
Povestea cumplită nu este, însă, singura. O altă mamă a povestit cum fiica ei a pierit la o zi după naștere, după ce niciun medic nu i-a spus ce afecțiune avea, cu toate că simțea că bebelușul ei nu mai mișca prea des în pântece.
Sarcina Monicăi Băcel a fost monitorizată la o clinică privată, însă când a venit timpul să nască, a fost trimisă la Spitalul Județean.
”Soțul meu a sunat medicul, pentru că eu aveam o scurgere de lichid. M-am prezentat la Urgențe în data probabilă a nașterii cu acea scurgere. Mi s-a spus că totul e în regulă, că pot pleca liniștită, că în două zile urma să nasc. Medicul mi-a spus că scurgerea e 'posibil o infecție, dar o s-o tratăm după naștere'. Am plecat, dar după două zile am sunat iar medicul care s-a ocupat de sarcină. Nu mai simțeam mișcările bebelușului. Am fost amânată șase zile, fără explicație. Am mers apoi la control. Am fost primită foarte târziu în cabinet. Mi s-a spus că fătul nu a suferit nicio traumă intrauterină și mi-a spus că să mă internez.
La spital, au tăiat cu pixul 'sarcină depășită' și au scris 'tratament profilactic'. La ecografie s-a văzut că lichidul amniotic era diminuat, dar nu ni s-a spus nimic. M-au dus în sala de travaliu, mi-au pus o centură și m-au pus să apăs pe un aparat de fiecare dată când simt mișcările copilului”, a povestit femeia.
La scurt timp, a început să se simtă iar rău. ”Aveam o secreție ciudată. Era sâmbătă. Nu a venit niciun medic să mă consulte, deși mi se spusese să stau în spital ca să fiu supravegheată. (...) Am spus că mă pun în genunchi în fața primului medic pe care-l văd și-l rog să-mi facă cezariană. Seara am început să am dureri, dar mi-a spus o asistentă că mai bine să nu nasc atunci, noaptea, să nasc pe zi”, a povestit femeia.