"Solicităm în mod ferm ca, după cele două săptămâni de vacanţă, autorităţile să asigure un cadru legal unitar şi predictibil pentru funcţionarea şcolilor, precum şi să asigure testarea non-invazivă a elevilor şi a personalului din învăţământ de cel puţin două ori pe săptămână, fără să mai tergiverseze în mod vădit procedura de licitaţie şi de achiziţie. Nu ne putem asuma ca, după o astfel de măsură de compromis, şcolile să fie în continuare nepregătite pentru desfăşurarea actului educaţional faţă în faţă. Totodată, ne manifestăm dezacordul cu privire la o prelungire a acestei vacanţe de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel naţional, în scenariul online, având în vedere faptul că pierderile generate de astfel de măsuri vor fi imense, imposibil de recuperat pe parcursul acestui an şcolar", informează Consiliului Naţional al Elevilor, într-un comunicat.
Potrivit reprezentanților Consiliului, autorităţile trebuie să clarifice modul în care va fi modificat anul şcolar 2021-2022, dar şi să prezinte de urgenţă situaţia infrastructurii din unităţile de învăţământ (dotarea cu teste non-invazive), precum şi alte eventuale măsuri complementare care pot suferi modificări, incluzând calendarul susţinerii examenelor naţionale.
"Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să convoace de urgenţă o şedinţă cu partenerii de dialog social, astfel încât să se poată stabili modificările survenite ca rezultat al impunerii unei vacanţe de două săptămâni. De asemenea, solicităm ca, în orice fel de ipoteză de lucru, să se aibă în vedere menţinerea calendarelor examenelor naţionale în forma cunoscută în prezent, precum şi a datei de finalizare a cursurilor în anul şcolar 2021-2022. În acelaşi timp, dacă semestrul I va fi micşorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educaţiei trebuie să adopte o derogare de la dispoziţia referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii şi profesorii în ipostaza de a forţa metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conţinuturile curriculare", mai arată sursa citată.
HAOS în sistemul educațional din România: NU toate școlile intră în vacanță de luni! Care sunt EXCEPȚIILE și cum explică situația Ministerul Educației
Consiliul Național al Elevilor este structura care reprezintă interesele elevilor din România și apără drepturile acestora.
Potrivit informațiilor publice de pe contul de Facebook, Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local și național, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi ai unui cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.