Consiliul General a dat imobilul în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în 2016, însă hotărârea a fost anulată în instanță.
"Există o hotărâre judecătorească unde s-a reținut în motivare faptul că nu există oportunitatea ca acest imobil să fie dat către institut. Apreciem comunitatea evreiască, suntem de acord să le dăm un spațiu. Acum noi doar mimăm că le dăm acest spațiu dacă există riscul ca hotărârea să fie atacata în instanță. Vrem să oferim acest spațiu, dar să îndeplinim cerințele legale", a declarat Orlando Culea, consilier general PSD.
Lucian Iliescu, consilier general PMP, a declarat că municipalitatea a dat 13 milioane de euro pe această clădire pentru a fi amenajată Pinacoteca și rămâne întrebarea dacă este oportună schimbarea destinației.
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat că va vota pentru înființarea muzeului, dar "Insistați într-o chestiune care vă aduce mai multă bătaie de cap. Este o zonă plină de românism, foarte vascularizată în istoria noastră Centrul Istoric al Capitalei. Nu este o zonă dotată cu utilități. Eu o să votez pentru, deși mă doare sufletul", a declarat Bădulescu.
Pe de altă parte, șefa departamentului de comunicare al Institutului "Elie Wiesel" a declarat că au fost deja lansat un concurs internațional de soluții de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul din str. Lipscani, concurs pentru care Guvernul a alocat 660.000 euro. În plus, s-au mai cheltuit 50.000 de euro pentru documentația aferentă, iar acum proiectul este blocat.
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată ca proiectul nu are avizul de la Ministerul Culturii, dar se menționează că darea în administrare se va face după obținerea acestuia.