Fostul ministru egiptean al Antichităților, Zahi Hawass, cunoscut pentru cariera sa de arheolog și pentru aparițiile frecvente în documentare despre istoria Egiptului Antic, catalogat filmul ca fiind plin de „fapte falsificate”.
Regina Cleopatra a fost ultimul conducător al dinastiei Ptolemaice și s-a născut în anul 69 î.Hr. Ea a murit în anul 30 î.Hr. la Alexandria, sinucidându-se prin otrăvire, după ce romanii conduși de Octavian Augustus au ocupat Egiptul. Cleopatra a fost iubita dictatorului roman Iulius Cezar, care a făcut-o unicul conducător al Egiptului după ce l-a învins pe fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea. Mai târziu, ea s-a căsătorit cu generalul Marcus Antonius, care i-a cedat o parte din Imperiul Roman.
Hawass a comentat documentarul care a atras critici publice în Egipt, unde oamenii nu tolerează denigrarea şi falsificarea istoriei ţării lor. Speciallistul egiptean a descris documentarul care o prezintă pe regina Cleopatra, de origine macedoneană, ca fiind nord-africană cu pielea închisă la culoare, drept "complet fals". El a adăugat că în ultimii ani a apărut o tendinţă condusă de afro-americani care susţin că egiptenii erau africani de culoare, iar afro-americanii ar fi de fapt descendenţii direcţi ai egiptenilor.
Hawass mai spus că civilizația africană nu are nicio legătură cu civilizația egipteană și a arătat că aceasta nu a stăpânit Egiptul decât în dinastia a 25-a, la sfârșitul civilizației egiptene antice, în timpul erei Regatului Kush. Specialistul a explicat că Cleopatra era de origine macedoneană și că era descendentă directă a regelui Ptolemeu I Soter, care s-a născut la Pella. Ptolemeii erau cunoscuți pentru că se căsătoreau între frați și surori, numiți Cleopatrele, pentru a-și menține sângele pur.
Hawass a evidenţiat că în templele egiptene există desene reprezentând regii egipteni. Aceste desene îi înfăţişează pe aceştia luptându-se cu duşmanii lor, reprezentaţi fie ca nubieni, libieni, asiatici sau africani, toţi arătându-se diferiţi din punct de vedere etnic faţă de regii egipteni. Deşi există încă discuţii cu privire la culoarea pielii şi rasa egiptenilor, egiptologii consideră că nasurile statuilor faraonilor şi ale reginelor, care sunt ascuţite, sugerează mai degrabă o apartenenţă la rasa caucaziană decât la cea africanoidă (deşi conceptul de rasă este interzis în unele cercuri academice în prezent).
„Netflix încearcă să stârnească confuzie pentru a răspândi informaţii false că originea civilizaţiei egiptene este africană”, a continuat Hawass.
Publicaţia Egypt Independent relatează că Hawass a făcut apel la luarea unei atitudini împotriva platformei Netflix, acuzând-o că promovează o istorie falsă.