CLAUZE ABUZIVE. "Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la plata cheltuielilor de judecată către intimată. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.
CLAUZE ABUZIVE. Judecătoria Sector 2, prima instanţă de judecată, a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, precum şi clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare.
CLAUZE ABUZIVE. "Credem că nimeni nu este în măsură să facă aprecieri asupra unor decizii ale instanţelor, fie ele negative sau pozitive. Există atât sentinţe favorabile băncii, cât şi sentinţe precum cea în discuţie, ceea ce ne face să credem că suntem încă departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca şi până acum, Volksbank respectă şi pune în aplicare toate deciziile instanţelor şi îşi asumă atât eşecurile, cât şi victoriile", au declarat pentru Mediafax reprezentaţi ai băncii.
CLAUZE ABUZIVE. Prima instanţă, a cărei hotărâre a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti, a calificat ca abuzive şi clauzele care instituie următoarele comisioane, dacă sunt incluse în contract: comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi comisionul monitorizare poliţe de asigurare.
CLAUZE ABUZIVE. Totodată, instanţa a decis că sunt abuzive clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa.
CLAUZE ABUZIVE. Judecătoria Sector 2 a considerat că sunt abuzive şi unele clauze privind declararea scadenţei anticipate.
Curtea a constat nulitatea absolută a clauzelor enumerate mai sus şi, în consecinţă, a clauzelor din actele adiţionale la convenţiile de credit, din notificări sau din comunicările care au modificat tipul dobânzii din fixă în variabilă, în lipsa acordului împrumutatului în acest sens sau care au modificat rata dobânzii.
"Obligă pârâta să restituie reclamanţilor sumele încasate cu titlu de comision de risc (după caz, redenumit comision de administrare credit), de dobândă majorată şi de comision rezervă minimă obligatorie, de la data încheierii convenţiei de credit la zi. Respinge celelalte capete ale cererii, ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 217 lei, pentru fiecare reclamant din tabel care nu a renunţat la judecată şi nu a încheiat tranzacţie, cu titlu de cheltuieli de judecată", se arată în decizia Judecătoriei Sector 2.
Grupul format din 580 de clienţi a fost reprezentat de casa de avocaturã Piperea&Asociaţii.