"Sunt convins că, odată ce acest pachet va finaliza dezbaterile şi va fi înaintat de către Guvern la Parlament, parcursul în care va fi aprobat nu va fi unul foarte lung, pentru că el trebuie să înceapă să producă efecte. Noi ne-am asumat ca, odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate, cu tot ceea ce înseamnă transformările din interiorul sistemului şi partea de bugetare să se încheie în anul 2027 şi, concomitent cu acest aspect legislativ, este foarte important ceea ce facem astfel încât el să fie finanţat corespunzător, pentru că hârtiile au consistenţa lor, dar nimic nu se poate face fără o alocare bugetară pe măsură", a declarat Ciucă.
Premierul a completat că Guvernul va putea asigura finanţarea necesară în vederea implementării legilor Educaţiei.
"Vă pot spune, în momentul de faţă, că, aşa cum arată proiecţia pentru acest ecart de timp, vom reuşi să ducem toate liniile de finanţare astfel încât să poată să se îndeplinească şi, acolo unde vom avea nevoie de o finanţare mai mare, ea să se producă mai devreme. De ce spun chestiunea asta şi a fost discutată şi asumată? Noi am gândit într-un fel, vedem totuşi că dinamica activităţilor, dinamica schimbărilor, a transformărilor este cu totul alta şi de fiecare dată a surprins prin ceea ce a însemnat partea aceasta de impact. Şi suntem în măsură ca, aşa cum arată astăzi proiecţia de implementare, să avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să poată să fie aplicat", a arătat șeful Guvernului.
Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere publică în luna iulie, în plină vacanță școlară, două proiecte de legi pentru educație, criticate dur pentru că desființează practic etica la doctorat și instituie privilegii pentru colegiile naționale.
Proiectele urmează să fie adoptate de guvern și apoi trimise în Parlament. Pentru trecerea prin Parlament există trei soluții: dezbaterea în procedură normală. dezbaterea în procedură de urgență sau asumarea răspunderii guvernului, relatează G4Media.ro.