Circulaţia camioanelor prin Ungaria a fost interzisă de sâmbătă până luni la ora 23 deoarece credincişii catolici au sărbătorit Rusaliile. Totuși, circulaţia maşinilor mici şi a autocarelor nu este afectată.
În cel mai mare punct de trecere a frontierei din vestul ţării, cel de pe autostrada Nădlac-Arad, coform aplicaţiei poliţiei de frontieră, chiar şi 240 de minute pentru a ieşi din ţară, însă şoferii se plâng că aşteptă chiar şi mai mult. Coloana de camioane se întinde pe mai mulţi kilometri, acestea fiind parcate pe banda de urgenţă a autostrăzii. Poliţia patrulează pe autostradă pentru a se evita blocarea circulaţiei, mai ales că unii şoferi ies diin coloană pentru a ajunge peste rând. Poliţiştii au luat măsuri speciale şi lucrează la capacitate maximă, pe 5 benzi de ieşire din ţară.
Timpi mari de aşteptare pentru camioane mai sunt la Nădlac 1 - 90 de minute, Vărşand - șase ore, Borş - șase ore de minute şi Petea - șase ore.
Pentru reluarea traficului greu, Poliţia de Frontieră a luat măsuri speciale şi aduce mai mulţi agenţi la lucru, dar precizează că formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, astfel că numărul de echipe de control depinde de numărul de poliţişti maghiari care sunt la posturi, pentru că potrivit înţelegerii, fiecare cale de ieşire din ţară trebuie să fie deservită în acelaşi timp decătre poliţişti de frontieră români şi unguri.
Poliţiştii de frontieră spun că aglomeraţia s-a creat ca urmare a numărului mare de camioane care doresc să iasă din ţară după ce zilele trecute circulaţia maşinilor mai mari de 7,5 tone pe teritoriul Ungariei a fost interzisă de sâmbătă până luni la ora 23 deoarce credincioşii catolici au sărbătorit Rusaliile.
În primele ore de la ridicarea restricţiior, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de peste 2.700 de automarfare, din care aproximativ 2.100 numai pe sensul de ieşire din ţară.
Autorităţile estimează că aglomeraţia va dura şi în orele următoare.
Din aceste motive, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi alte puncte de trecere a graniţei.
Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Cine este nemulţumit de cum merg controalele în Frontieră, poate reclama la numărul de telefon 021-95.90.