Cu o zi în urmă, respectiv duminică, în spitale erau internați 201 copii infectați cu Covid-19. Dintre aceștia 183 se aflau în secții și 18 în ATI.
Practic, de ieri și până astăzi, starea de sănătate a doi copii s-a agravat, necesitând tratarea lor în secțiile de Terapie intensivă.
”Vor fi mai mulţi copii infectaţi, dar cu boli severe şi care să necesite spitalizare nu ne aşteptăm la aceeaşi proporţie ca şi la adulţi. Imensa majoritate a copiilor infectați fac forme foarte uşoare sau nu au simptome deloc. Pacienţii care sunt acum în Terapie Intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecţiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viaţă sau cei mai mari, care au boli grave”, a declarat Craiu luni, la un post TV.
Medicul pediatru le-a recomandat părinților să fie foarte atenți la orice schimbare a stării de sănătate a copiilor și a menționat când ar trebui să se îngrijoreze: ”Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat şi înainte grădiniţa, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile şi să nu se sperie de orice fel de muc în nas şi simptome minore respiratorii. Părinţii să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil. Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respiraţie, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital. Părinţii trebuie să facă şi ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obişnuită, vorbesc cu medicul de familie şi iau măsurile obişnuite”.