Ministerul Apărării din Taipei a raportat că numeroase avioane militare şi nave de război operau în apropiere de Taiwan. Unele dintre ele au traversat linia de mijloc neoficială largă de 130 km din Strâmtoarea Taiwan, care separă continentul de insulă şi este în cea mai mare parte respectată de ambele părţi.
Ca răspuns, armata din Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente prin radio şi a mobilizat sisteme de apărare antirachetă pentru a urmări avioanele armatei chineze.
Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a protestat puternic faţă de simularea Chinei, cerând oprirea imediată a provocării iresponsabile.
China a lansat manevrele în jurul insulei democratic autoguvernate ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Democraţilor din SUA Nancy Pelosi în Taiwan. Aceasta a fost vizita oficialului american cu cel mai înalt rang într-un sfert de secol, aminteşte DPA.
Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său şi respinge vehement contactele oficiale dintre alte ţări şi Taipei.
Până sâmbătă după-amiază, cel puţin 20 de avioane de luptă chineze şi 14 nave ale marinei Chinei au fost detectate în spaţiul aerian al Taiwanului şi în strâmtoare, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
Potrivit ministerului, 14 avioane de război chineze au traversat linia de mijloc.
Vineri, Armata Populară de Eliberare a trimis un "număr record" de 68 de avioane militare şi 13 nave în apele din apropierea insulei, a anunţat armata Taiwanului.
Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a condamnat pe Twitter ceea ce el a numit o "escaladare periculoasă a ameninţării militare" care "distruge pacea & stabilitatea în regiune & trebuie condamnată".
Ca parte a exerciţiilor sale militare, care urmează să se încheie duminică, armata chineză a lansat de asemenea 11 rachete balistice în direcţia Taiwanului, dintre care una a zburat direct deasupra insulei şi a trecut aproape de capitala Taipei pentru prima dată.
Alte cinci rachete au căzut la est de Taiwan în zona economică exclusivă a Japoniei, într-un gest văzut pe larg ca un avertisment către Tokyo pentru a rămâne în afara conflictului.
China a suspendat dialogul cu SUA asupra acţiunii climatice şi anumitor chestiuni militare, în timp ce a oprit cooperarea în probleme precum lupta împotriva crimei organizate, drogurilor şi repatrierea imigranţilor ilegali.
În plus, Beijingul a impus sancţiuni nespecificate preşedintei Camerei Pelosi şi membrilor familiei sale, acuzând-o de "amestec serios în treburile interne".
Vorbind în Filipine, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul nu doreşte să vadă escaladarea tensiunilor militare.