Activiştii de mediu au solicitat o investigaţie a circumstanţelor morţii delfinilor pentru a afla dacă decesele au survenit în urma scurgerilor de petrol de pe nava japoneză, scufundată după ce a eşuat pe un recif, în luna iulie.
Pescarul Yasfeen Heenaye a declarat că a văzut între 25 şi 30 de delfini ce păreau a fi morţi, plutind vineri dimineaţă în zona lagunei, printre numeroase alte vieţuitoare pe care pescarii încercau să le îndepărteze de zona poluată.
\"\"A fost o mamă şi puiul ei\"\", a povestit el. \"\"El era foarte obosit, nu înota bine. Dar mama a rămas alături de el, nu şi-a lăsat copilul în urmă ca să meargă cu grupul. A rămas cu el până la sfârşit. Încerca să-l protejeze\"\", a declarat pescarul care a filmat moartea puiului.
\"\"N-am ştiut ce să facem. A fost sfâşietor\"\", a adăugat el.
În aceeaşi zi, un reprezentant al Ministerului pentru Pescuit din Mauritius, Jasvin Sok Appadu, a declarat pentru Reuters că 38 de carcase au fost găsite pe plaje.
Rezultatele autopsiilor a 25 de delfini morţi, găsiţi eşuaţi miercuri şi joi, sunt aşteptate în următoarele zile, a mai spus oficialul.
Organizația Greenpeace a solicitat, joi, guvernului din Mauritius o \"\"anchetă urgentă pentru a stabili cauza deceselor şi orice legătură cu deversarea de petrol de pe Wakashio\"\".
Potrivit agenţiei DPA, din navă s-au scurs cel puţin 1.000 de tone de petrol, care au ajuns pe coaste - inclusiv în zone protejate, cu păduri de mangrove şi specii pe cale de dispariţie, dar şi în apele cristaline, o atracţie pentru numeroşi turişti.