Cercetătorii au creat un sistem pe care libelulele vii îl pot purta asemenea unui ghiozdan și care le va permite acestora să manipuleze mișcările pe care insectele le fac. Bineînțeles, ideea în sine a atras numeroase critici și a ridicat mai multe probleme de natură etică.
Însă, chiar și așa proiectul, DragonflEye, devine tot mai popular în ultima perioadă, mai ales din pricina progreselor pe care compania le face cu noul soft. În plus, cercetătorii susțin că tehnica prin care insectele pot fi controlate de la distanță nu le pune viața în primejdie.
Tehnica se bazează pe optogenetică, adică pe introducerea în anatomia libelulelor a unor materiale sensibile la lumină. Astfel, acestea devin sensibile la lumină și reacționează odată ce vor vedea străluciri puternice, fiind ușor de distras spre o altă locație.
De ce vor cercetătorii să controleze libelulele de la distanță?
La dispozitivul creat anul trecut, cercetătorii adaugă o tehnologie care poate înregistra mișcările precise ale libelulelor, așa cum sunt ele capturate de sistemul de navigare. Prin intermediul acestei inovații, proiectul DragonflEye nu doar că este posibil, dar este și practic.
DragonflEYE devine un nou tip de vehicul micro-aerian care este mai mic în dimensiuni, mai facil și care se mișcă cu mai multă ușurință decât orice alt obiect creat de om.
Controlarea insectelor ar avea numeroase aplicații, chiar dacă este o problemă discutabilă din punct de vedere moral. Cercetătorii susțin că libelulele ar putea fi folosite pentru a ajuta la polenizare, mai ales în acele momente în care sănătatea insectelor responsabile de acest lucru este pusă sub semnul întrebării.