" Excesul ponderal este factor cauzator sau favorizant pentru maladii grave, precum cele cardiovasculare, diabet, unele forme de cancer, la care se adaugă afecțiunile articulare - aspecte care afectează calitatea vieții și necesită fonduri tot mai mari alocate sănătății publice. Este nu doar necesar, ci chiar urgent să adoptăm un stil de viață și alimentar sănatos, iar, pentru aceasta, mobilizarea medicilor de toate specialitățile în a îndruma pacienții în aspecte dietetice și de bilanț caloric trebuie să devină parte a actului medical pentru fiecare consult. Noi, medicii nutriționiști, recomandăm consumul zilnic de legume, fructe, iaurt și alte lactate cu conținut redus de grăsime, ca surse de nutrienți esențiali: proteine, vitamine, minerale, fibre, bacterii lactice active. Și, desigur, cât mai multă mișcare, începând cu mersul pe jos în ritm vioi și până la practicarea regulată a unui sport care implică mobilizarea cât mai multor grupe de mușchi", a afirma profesor doctor Mariana Graur, președinte al Societății de Nutriție din România.
Tragerea unui nou semnal de alarmă asupra evoluției îngrijorătoare a obezității, evidențierea importanței vitale pe care o are educația nutrițională a întregii populații în combaterea acestei „epidemii”, crearea și mentinerea unor obiceiuri alimentare sănătoase, au fost principalele teme dezbatute în cadrul Școlii de Vară de Nutriție, manifestare științifică organizată la Iași, în perioada 18-20 iunie, de către Societatea de Nutriție din România.
„Grija pentru propria persoană și pentru cei dragi este un act elementar de responsabilitate și stimă de sine. Avem la îndemână alimente cu valoare nutrițională ridicată și puține calorii, cum sunt fructele, legumele, iaurturile, mai ales cele probiotice, care contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv și a sistemului imunitar,” a declarat doctor Anne Boucquiau.
Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă „pro” și „bios” care înseamnă „pentru viață”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenți benefici. Un adult are o floră intestinală care numără 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute și studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori: alimentația nepotrivită, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc. Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sănătate atunci cand sunt consumate în mod regulat, echilibrând flora intestinală.
„Cercetările recente, folosind mijloace moderne de investigare, arată că structura florei intestinale la indivizii obezi diferă de cea a indivizilor normo-ponderali. Este încă un semnal că menținerea unei flore intestinale diverse și echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important în sănătate și calitatea vieții,” declară doctor Anne Boucquiau.
Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, este o sursa naturală de calciu şi proteine de calitate superioară şi furnizează bacterii probiotice, care contribuie la menţinerea unei flore intestinale normale.
Mai mult decât atât, conform studiilor clinice recente, consumul frecvent de iaurt, în cadrul unei diete controlate caloric, determină o pierdere mai mare în greutate - atât la femei, cât şi la bărbaţi - îndeosebi la nivelul ţesutului adipos abdominal, fiind benefic în reducerea riscului de exces ponderal şi obezitate. Chiar în condiţiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate în grăsimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru menţinerea greutăţii corporale normale.
De asemenea, există dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv.