Mucegaiurile sunt ciuperci saprofite sau parazite, care se inmultesc prin spori. Exisa mucegaiuri bune si mucegaiuri daunatoare. Specia Aspergillus flavus este unul din mucegaiurile cel mai des intilnite in natura, pe paie, nuci, coceni de porumb. Chiar daca ajunge in organism, extrem de rar devine periculos. Dar atunci nocivitatea lui e foarte mare.
Atit miceliul, cat si sporii acestui fung contin substante toxice, grupate sub denumirea de alfatoxine, care produc intoxicatii la om si chiar cancerul, aflatoxinele fiind unele dintre cele mai puternice substante cancerigene naturale cunoscute.
Daca se localizeaza cefalic, acest tip de mucegai produce aspergiloza intracraniana, boala grava, de multe ori letala.
Ca sa nu ne expunem efectelor negative ale mucegaiului alb, e bine sa nu consumam nuci sau arahide care au inceput sa se altereze – sa-si modifice gustul si mirosul, sa rancezeasca.
Aflatoxinele se pot intalni si in cafea, arahide, porumb, alune de padure si condimente depozitate in conditii improprii. Mai mult, toxina nu poate fi distrusa prin fierbere sau prin metabolism. Astfel, un animal care a mancat porumb infectat transmite toxina mai departe la omul care consuma carnea animalului sacrificat.