Specialiştii au reuşit să elimine mitul că fericirea ar fi o stare strict sufletească. Sentimentul de bine este în strânsă legătură cu un hormon secretat de creier care ne face să se simţim fericiţi.
Studiile realizate la nivel mondial arată că bărbaţii sunt mai norocoşi decât femeile, deoarece creierul lor secretă chiar şi cu 50% mai mulţi hormoni ai fericirii. Responsabile pentru starea de bine sunt endorfinele, substanţe secretate de creier în anumite situaţii.
Practic, endorfinele se eliberează atunci când organismul are nevoie de un stimulent, dar şi atunci când oamenii au emoţii. „Creierul nostru secretă endorfine atunci când suntem alături de o persoană pe care o iubim, atunci când obţinem un succes pe plan profesional, dar şi atunci când experimentăm anumite stări fizice. Studiile au arătat că în timpul actului sexual creierul secretă foarte multe endorfine şi de aceea apare starea de plărere, apoi de relaxare şi în final o stare de bine care poate dura şi o zi întreagă. Creierul mai secretă endorfine şi atunci când experimentăm emoţii puternice sau o apropiere deosebită faţă de o altă persoană, de exemplu în cazul femeilor care alăptează. De aceea, se spune că apropierea dintre mamă şi bebeluş este unică în acele momente“, explică psihologul Ana Maria Ruşizan.
Tot hormonul fericirii ne ajută atunci când avem probleme fizice sau emoţionale.
Medicii au reuşit să demonstreze că anumite activităţi simple, pe care le putem face zilnic, ne ajută să fim mai fericiţi. „Sportul este activitatea prin care ne putem stimula creierul să secrete endorfine. 30 de minute de mişcare pe zi, fie că este alergare, mers la sală sau doar plimbare în aer liber ne va da o stare de bine. Din această cauză sportul este tot mai des introdus în terapiile antidepresie. Muzica şi dansul au acelaşi efect asupra creierului care secretă mai multe endorfine atunci când ascultăm muzică sau dansăm“, mai spune psihologul.