Fie ca stam la calculator, ca suntem la volan sau pur si simplu stam pe canapea, punem presiune pe muschii din aceste zone, atragand durerea. Toate cercetările arata ca statul prelungit intr-un punct fix ne afecteaza sanatatea incet, dar sigur.
Situatia este mult mai neplacuta pentru persoanele care sufera de dureri cronice de gat, spate, umeri, deoarece acestea pot dezvolta stari anxioase sau chiar depresii. Se stie ca durerea declansaza descarcarea cortizolului, care este un hormon de stres, prin urmare senzaţia se amplifică. Prin acest mecanism se intra intr-un cerc vicios, astfel incat de la simpla durere se ajunge la o afectiune a psihicului.
Ca si in cazul multor altor maladii, lumea este tentata sa dea buzna prin farmacii sau sa rupa usa dulapiorului cu medicamente din baie. Gresit! În cazul unor astfel de dureri, gimnastica medicala poate face minuni. Atentie insa ce exercitii faceti! Nu recurgeti la ele fara consultarea unui medic de specialitate, pentru ca practicând sport dupa ureche riscati sa va faceti mai mult rau. Exista exerictii fizice potrivite pentru o anumita zona si o anumita afectiune, altele fiind chiar daunatoare.
Este preferabil ca cel putin in prima faza, gimnastica sa o faceti impreuna cu un kinetoterapeut. Acesta cunoaste foarte bine anatomia si cartografierea muschilor si va va putea spune ce exercitii sunt potrivite pentru afectiunea dumneavoastra. De asemenea, specialistul va lucra cu pacientul la limita durerii si odata invatate miscarile, ele se vor putea repeta foarte simplu, fara asistenta.
O alta metoda care sa va scuteasca de medicamente este masajul medical, care amelioreaza durerile. Atentie la pozitia in care dormiti, cea corecta fiind pe spate sau maximum pe o parte, deoarece aşa, muschii sunt cel mai putin tensionati. Nu neglijati modul in care va hraniti! O alimentatie dezechilibrata poate atrage dupa sine carente de minerale.
Este bine de stiut ca magneziul este foarte important pentru buna functionare a muschilor si a sistemului nervos. Aceasta substanta poate fi gasita in verdeturi, spanac, fasole, banane, migdale şi soia. Exista si alimente cu proprietati antiinflamatoare, cum ar fi pestele.
Flavonoidele si carotenoidele, cele care dau culoare alimentelor, au un efect antioxidant, cu rol foarte important in combatera procesului inflamator. Consumati afine, mure, cartofi dulci, morcovi ardei, portocale, rosii, pepeni si brocoli. Dar şi cat mai multe cereale integrale si ulei de masline.
Si nu uitati, nu stati prea mult intr-un loc, ridicati-va din cand in cand si faceti miscari pentru dezmortire. Nu va costa nimic.