Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut o singură rugăminte, la întrevederea pe care au avut-o marţi la Palatul Victoria.
„O singură rugăminte a avut preşedintele Zelenski – să ajutăm Ucraina, cum am făcut-o şi până acum şi după cum vedeţi există deja un parteneriat. Vedem şi de scoaterea limbii moldoveneşti şi de doleanţa noastră justificată ca minorităţile româneşti să aibă în oglindă, ca şi minoritatea ucraineană. Vorbim de un respect legislativ între noi”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a făcut această declarație miercuri, după lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”, prin care Guvernul încurajează cetăţenii să “cumpere româneşte”. Executivul va avansa, totodată, pe lângă ordonanţa de reducere a preţurilor la alimentele de bază, o nouă schemă de sprijin a procesatorilor de produse-agroalimentare, în valoare de 150 de milioane de euro, similară celei pregătite deja în domeniul materialelor de construcţii.
Premierul Marcel Ciolacu a mai declarat, miercuri, în cadrul evenimentului, că a cumpăra româneşte înseamnă a ajuta firmele româneşti şi angajaţii lor şi este cel mai autentic gest de patriotism economic.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski ca Ucraina „să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei” „limbi moldoveneşti”. Solicitarea a fost făcută în cadrul întrevederii cu președintele Ucrainei, de marți, de la Palatul Victoria.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că i-a solicitat preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discuţia purtată marţi la Palatul Victoria, ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”. În același timp, Marcel Ciolacu l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de susținerea României pentru aderarea la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova, până la finalul acestui an.
„Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei «limbi moldoveneşti»”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, marţi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„România a acordat un sprijin multidimensional consistent vecinului nostru în toată această perioadă de la declanşarea invaziei ilegale a Rusiei şi suntem pregătiţi să participăm activ la viitorul proces de reconstrucţie a Ucrainei, care va genera proiecte concrete şi bunăstare pentru cetăţenii ambelor state.
România susţine ferm aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cred că este important ca o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare pentru ambele state să fie adoptată până la finalul anului”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum şi în perspectiva procesului de reconstrucţie, și a subliniat aprecierea deosebită a statului şi poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României şi a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de ţara noastră pentru refugiaţii ucraineni, precum şi în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene, potrivit comunicatului de presă transmis de Guvern după întrevederea de la Palatul Victoria.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere între România şi Ucraina şi au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene.
La rândul său, preşedintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum şi în perspectiva procesului de reconstrucţie.
Sursa citată mai spune că preşedintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului şi poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României şi a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de ţara noastră pentru refugiaţii ucraineni, precum şi în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene.
Președintele Ucrainei, primit de premierul Marcel Ciolacu - Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Victoria
Volodimir Zelenski s-a întâlnit marţi şi cu preşedintele Klaus Iohannis.
Volodimir Zelenski, primit la Cotroceni. Iohannis: Relația dintre Ucraina și România, ridicată la nivel de parteneriat strategic. Zelenski: Ne-ați ajutat în cel mai greu moment- VIDEO
Președintele Zelenski le-a mulţumit românilor "pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei. România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră".
Președintele Ucrainei a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România. În cadrul discuțiilor s-a abordat și situaţia de securitate de la Dunăre.
Cei doi preşedinţi au semnat marţi o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.