Orjeletul poate fi extern sau intern, în funcţie de locul în care se dezvoltă infecţia.
Simptomele sunt uşor de recunoscut
Pleoapa este dureroasă la atingere, se va înroşi şi se va umfla la locul infectării. După 2-3 zile, în punctul respectiv se colectează puroi şi poate supura. De obicei, se sparge, iar puroiul se elimină şi presiunea cedează.
Mai rar, orjeletul poate fi însoţit de febră. Uneori, orjeletul intern se poate închista şi este nevoie de intervenţia chirurgului, pentru a fi îndepărtat.
Cauzele aparitiei sunt variate, de la igiena precară, până la folosirea unor produse de machiaj contaminate, înotul în bazine cu probleme, scăderea rezistenţei organismului faţă de bacterii, scrie bzi.ro.
Urciorul se vindecă de la sine în aproximativ şapte zile
Totuşi, poate fi "ajutat" cu unguente pe bază de antibiotice şi antiinflamatorii, prescrise de către medic.
Nu încerca niciodată să forţezi eliminarea conţinutului orjeletului. Dacă nu se sparge de la sine şi nu se resoarbe, chirurgul poate face o incizie pentru a elimina puroiul.
Este important ca igiena să fie corespunzătoare pe durata tratamentului. Zona poate fi spălată uşor cu apă şi săpun.
Pot fi aplicate comprese calde şi antiseptice curate. Dacă vezi că procesul inflamator persistă, nu cedează în intensitate, consultă medicul.
Specialistul poate evacua puroiul prin intervenţie chirurgicală cu anestezie locală. Operaţia nu este dureroasă şi cel mai probabil medicul va recomanda să porţi un pansament pe ochi, cel puţin 24 de ore.