Oamenii de știință au realizat un studiu în cadrul căruia au scanat creierele a 4.500 de copii, pentru a afla cum experiențele din copilărie pot avea un efect asupra creierului, dezvoltării emoționale și sănătății psihice. Studiul a costat 300 de milioane de dolari și a fost finanțat de National Institute of Health.
Iar rezultutale studiului arată că folosirea zilnică pentru mai mult de șapte ore a unui dispozitiv smart duce la subțierea prematură a cortexului cerebral, stratul exterior care procesează informațiile din lumea exterioară. Totuși, directorul studiului, Gaya Dowling, a subliniat că e prea devreme să tragă concluziile finale.
„Nu știm dacă subțierea cortexului este cauzată de timpul petrecut în fața unui ecran", a zis Dowling. „Nu știm dacă este un lucru rău. Abia după ce vom analiza copiii de-a lungul timpului vom vedea dacă există consecințe care să fie asociate cu diferențele pe care le vedem".
De asemenea, specialiștii mai avertizează că o oră petrecută pe astfel de dispozitive îi poate face pe copii mai predispuși către depresie și anxietate. De asemenea. aceste activități i-ar putea face mai puțin curioși și mai puțin capabili să-și îndeplinească sarcinile. Mai mult, micuții ar putea fi mult mai vulnerabili din punct de vedere emoțional și ar avea mai puțin autocontrol.
„Aproximativ unul din unsprezece (9%) din cei de 11-13 ani care petreceau o oră pe telefon erau mai puțin curioși și interesați să învețe lucruri noi", potrivit cercetătorilor.
Cât despre cei care petrec mai mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran, cercetătorii spun că au înregistrat scoruri mai mici în testele de gândite și de limbaj.