Guvernul nu este obligat să majoreze pensiile cu 40%. Parlamentul trebuie să spună cu cât trebuie să fie majorat punctul de pensie, atunci când legea analizată de Curtea Constituțională revine pe masa aleșilor.
„Rămâne în vigoare OUG. Și prevede majorarea cu 14%, da?! Care a intrat în vigoare din septembrie 2020 pentru că e vorba de o oug din august 2020 care spune că va trece la 1422, în orice caz, 14%.
Ei au eliminat această modificare în speranța că rămâne legea veche, ori asta nu este așa”, a explicat fostul președibte al CCR, Augustin Zegrean, la Realitatea PLUS.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu sunt bani pentru majorarea punctului de pensie cu 40%.
„România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2020 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja - acest Guvern - un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi", a arătat Florin Cîțu după ședința de guvern de miercuri”, a spus Florin Cîțu.
Pensionarii trag semnale de alarmă. Abia își duc traiul de pe o zi pe alta cu pensiile pe care le primesc.
În cazul în care Guvernul ar decide să crească pensiile cu 40 de procente, specialiștii atrag atenția că decizia ar putea veni la pachet cu soluții extreme: majorări de taxe și impozite.