UPDATE: Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pentru 10 iulie pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL - USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Codurile penale s-au aflat, astăzi, pe masa CCR, la doar o zi după decizia-bombă privind completurile de trei judecători.
Cel mai important dosar care ar fi putut sări în aer este Tel Drum, în care Dragnea este cercetat pentru abuz în serviciu, grup infracțional organizat și fraudarea fondurilor europene.
Opoziția reclamă peste trei sute de modificări "nocive" aduse Codului penal şi Codului de procedură penală care vin "în contradicţie nu doar cu statul de drept, şubrezind politica penală a României şi favorizând infractorii, dar şi cu Legea fundamentală".
CCR, decizie bombă pentru Dragnea, Vâlcov şi Mazăre
CCR a avut pe ordinea de zi, în 22 mai, în 28 mai, în 4 iunie şi în 26 iunie, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Obiecţiile au fost formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România, precum şi de Preşedintele României.
De asemenea, CCR a avut pe ordinea de zi, în aceleaşi şedinţe, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Obiecţiile au fost formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România, precum şi de preşedintele României.
De fiecare dată dezbaterile au fost amânate.
CCR a admis, miercuri 3 iulie, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, anunţă Realitatea TV.
CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, aşa cum a fost în cazul dosarului lui Liviu Dragnea. Sesizarea privind astfel de completuri a fost depusă de Florin Iordache.
În urma acestei decizii, cauzele care nu au decizii definitive ar urma să fie rejudecate de completuri specializate pe corupție.
Decizia de miercuri n-ar trebui să aibă niciun efect în dosarul în dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a ajuns la închisoare, pentru că decizia definitivă în cazul său a fost dată de un complet de 5 judecători.
În schimb, ar putea beneficia de această decizie a CCR Darius Vâlcov, Andreea Cozma şi Radu Mazăre, acesta din urmă condamnat definitiv de un compet de trei judecători de la Înalta Curte.