Sorina Pintea spune că directorul unității nu a cerut aprobare pentru angajarea unei firme de pază, iar Sindicatul s-a arătat nemulțumit doar de ”sporuri”. Mai mult, Pintea a spus că Ministerul a crescut numărul posturilor din cadrul unității medicale cu 45 în ultimii trei ani. De asemenea, întrebată dacă tragedia putea fi evitată, aceasta a spus ”da”, potrivit unei ”prime opinii”.
„Cei din conducerea spitalului nu au făcut nicio solicitare pentru aprobarea acestei firme de pază, la Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, în statul de funcții al acestui spital în 2016 existau de 828 posturi, iar acum sunt 873 de posturi, deci au fost aprobate și finanțate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă s-au scos la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”, a spus ministrul.
Ministrul a mai spus că Sindicatul Săpoca a fost nemulțumit ”strict pentru sporuri”, după ce acesta a subliniat că personalul medico-auxiliar din unitatea medicală este insuficient şi este "inadmisibil" ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice.
”Sindicatul a trimis solicitări doar pentru sporuri salariale, invocau desigur condițiile periculoase, dar în spitalele de psihiatrie sporul e cuprins între 55 și 75%. Guvernul a făcut o modificare a legii salarizării astfel încât să se asigure sporul minim de 55 %, iar până la 75% spitalul putea din veniturile proprii să ii stimuleze pe angajați”, a declarat spus ministrul Sănătății.
”O primă opinie personală, eu cred că da”, a spus Pintea, întrebată dacă ar fi putut fi evitată tragedia.
„Nu plec de aici până Corpul de Control nu finalizează raportul. Am luat niște date preliminare, sunt încă niște lucruri de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmpla. Vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fișa postului personalului medical”, a mai spus Sorina Pintea la Buzău, potrivit Mediafax.