Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul reuniunii Consiliului JAI, că a fost agreat un important regulament privind migraţia, respectiv gestionarea situaţiilor de criză, care va debloca dezbaterile legate de alte patru regulamente, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migraţia, aflat în negocieri de opt ani la nivelul instituţiilor europene.
Anunțul ministrului de Interne vine după ce Austria insistă asupra migrației ilegale la nivelul UE și a refuzului de a acorda undă verde României pentru intrarea în spațiul de liberă circulație. Pretențiile Austriei legate de Schengen au început să fie taxate de Italia, însă și Polonia refuză să fie de acord cu politica propusă de cancelarul Karl Nehammer, potrivit publicației Politico. Polonia a anunțat deja că se opune pactului UE penur migrație.
„Consiliul JAI a agreat un important regulament privind migrația, mai precis privind gestionarea situațiilor de criză. Acest regulament face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind migrația, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migrația, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puțin de 8 ani la nivelul instituțiilor europene. Celelalte patru regulamente sunt în dialog la nivelul Parlamentului European. Recent, Parlamentul European a blocat discuțiile pe celelalte patru regulamente, condiționând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuțiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată și să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migrația. De aceea, discuția de ieri a Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migrația prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024.
Migrația ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană. Acest dosar, ca și alte dosare europene importante de interes pentru România, va fi şi vor fi rezolvate cu succes doar prin unitatea și solidaritatea Statelor Membre. România a demonstrat această solidaritate şi este gata să sprijine statele membre aflate sub presiune, cum este astăzi Italia. România și-a demonstrat eficiența în protecția frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziție expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE. (...)