În urma mai multor cercetări, oamenii de știință au descoperit că în Pliocen și Pleistocen au existat numeroase modificări ale vieții marine. Însă, de data aceasta, se pare că nu omul este responsabil, pentru că pe atunci oamenii nu se aflau încă la cârma lumii. De vină pentru extincția vieții marine este clima.
Evoluția climei a avut un impact semnificativ asupra oceanului - unele dintre cele mai mari schimbări ale nivelului mării, din ultimii 66 de milioane de ani, au avut loc în timpul acestor două epoci. Aceste modificări au fost problematice pentru dezvoltarea și traiul multor creaturi.
Antropologii știu deja că multe dintre extincțiile masive au avut loc în jurul acestei perioade și au pus aceste modificări pe seama schimbărilor în condițiile oceanului.
Clima a dus la extincția unei treimi din animalele marine
La finalul Pliocenului, aproximativ 36% din fauna marină a fost distrusă, ceea ce înseamnă mai mult de o treime dintre speciile marine au murit. Schimbarea care s-a produs a fost majoră, iar biodiversitatea a scăzut considerabil, ceea ce înseamnă că multe roluri funcționale s-au pierdut în acest proces.
Modificările climatice au fost o parte naturală a ciclurilor de răcire și încălzire prin care planeta noastră trece de milenii întregi. Însă, schimbarea climatică din timpurile antice și cea generată de activitățile umane nu sunt în niciun fel asemănătoare, iar încălzirea globală de care suntem astăzi responsabili progresează mult mai rapid și consecințele pe care le are asupra lumii naturale sunt mai grave.
Drept urmare, animalele de astăzi, nu dispun de suficient timp pentru a se adapta corespunzător la noile condiții climatice.