Riscul de izbucnire a unei epidemii din cauza acestei boli, în contextul războiului din Ucraina, nu trebuie eliminat. Însă, în acest moment, autoritățile sanitare avertizează doar cu privire la un posibil pericol în cazul în care am bea apă din surse nesigure sau ne-am scălda în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată.
Holera poate fi fatală în câteva ore
Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic.
”Este una dintre cele mai grave din sfera infecto-contagioasă, mortalitatea fiind undeva la 85%. Se transmite prin ingestia de apă contaminată cu vibrionul holeric. Ca si consecință determină simptomatologiei digestivă: greață cu vărsături și diaree.
Problema este că apare o deshidratare foarte importantă pentru că diareea și vărsăturile determină dezechilibre hidroelectrolitice, iar evoluția este extrem de rapidă. Din acest motiv este important ca pacienții să se prezinte la spital de la primele simptome la spital”, a explicat, pentru Ziare.com, dr. Florin Roși, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, ”Sfânta Parascheva” din Iași.
Medicul a mai precizat că boala are o perioadă de incubație cam de două-trei zile însă depinde de la o persoană la alta. ”Poți să faci dezechilibru hidroelectrolitic mai rapid și în 24 de ore să apară decesul”, a spus medicul.
Cum îți dai seama că ai holeră - simptome
În ceea ce privește simptomatologia, medicul spune că sunt trei stadii de evoluție.
”Primul este stadiul în care apar greața cu vărsăturile, scaune diareice cu aspect de orez. Apoi apare deshidratarea - și aici vedem că apar efectiv riduri, iar oasele feței sunt proeminente- și hipotermia. Iar ultimul stadiu prezintă febră, pacientul este dezorientat tempo-spațial și intră într-o stare de comă și poate să survină decesul”, a precizat dr. Roșu.