Spirulina contine o combinatie de substante esentiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare si neintilnite in hrana vegetala. Se stie ca legendarii asceti ai Americii de Sud si aborigenii africani, care locuiau in jurul lacului Ciad, se diferentiau prin sanatate deosebita si prin longevitate tocmai datorita faptului ca foloseau in alimentatie spirulina.
Conform principiilor nutritiei si dietoterapiei chinezesti traditionale, spirulina are mai multe proprietati printre care mireasma usor sarata, energie racoroasa, creste secretia de fluide de tip Yin, foarte nutritiva, detoxifianta a rinichilor si ficatului, imbunatateste calitatea sangelui, inhiba dezvoltarea fungiilor, bacteriilor si fermentilor.
Spirulina se asimileaza foarte bine, normalizeaza microflora intestinului, curata intens organismul, avand ca rezultat micsorarea continutului toxic rezultat din schimbul de substante in articulatii, muschi, limfa, care intoxica nu numai diferite organe ci si creierul. Actiunea benefica a spirulinei se manifesta sub forma de intarire a muschilor, imbunatatirii vederii, starea parului, elasticitatea pielii, normalizarea nivelului de colesterol in sange, imbunatatirea functiei ficatului, intarirea sistemului nervos, etc. Spirulina este folosita deja in 60 de tari ale lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii prognozeaza folosirea pe scara larga a spirulinei in calitate de tratament profilactic, drept componenta in hrana secolului XXI.
Spirulina se foloseste ca mijloc de profilaxie si tratament impotriva anemiei, ca mijloc de intarire generala si detoxifiere in timpul si dupa radioterapie si chimioterapie, pentru minimalizarea riscului de a iradia celulele normale.