Au mai rămas doar câteva zile până când elevii trebuie să se întoarcă în bănci. Dacă pentru cei mici întoarcerea la școală și revederea cu colegii și cu profesorii este motiv de bucurie, pentru părinți, noul an școlar aduce o serie de cheltuieli în plus.
Părinte: Uniforma, în primul rând, îmbrăcăminte, încălțăminte pentru sport, îmbrăcăminte, încălțăminte pentru orele de curs.
Reporter: Cum vi se par prețurile față de anii trecuți?
Părinte: Mari, având în vedere că un copil are o alocație atât de mică. Cu alocația unui copil cumperi un pantof.
Reporter: Cât v-au costat?
Părinte: Nu am facut o socoteală, le-am luat în etape. De când au luat ei vacanță, vreo 3-4-5 salarii au tot fost, le-am luat etapizat, adica cheltuielile sunt...
Și lista este lungă. Pe lângă ținută, părinții trebuie să pregătească și ghiozdanul, caietele, instrumentele de scris și alte materiale folosite la clasă.
România nu acordă nici 3% din PIB pentru educația copiilor. Costul per elev este de 485 de lei pe an, adică mai puțin de 100 de euro. Dacă părinții ar putea fi tentați să cumpere rechizite ceva mai ieftine, specialiștii nu le recomandă.
„Le recomandăm părinților să evite rechizitele fabricate în China. Să nu cumpere acele rechizite care au pe suprafața lor desene, tot felul de culori, pentru ca acele desene conțin metale grele în creioanele colorate din China. Autoritatea din Franța a găsit plumb în cantități foarte mari. Și să fie foarte atenți la rechizitele destinate copiilor mici din cilcul primar, gimnazial, mai ales cei din clasa pregătitoare, clasa întâi. Nouă, părinților, ne revine responsabilitatea de a ne informa din surse sigure”, a precizat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.
Cei mai mulți părinți își regândesc bugetul pentru începerea școlii din cauza inflației, iar 7% spun că vor avea chiar nevoie de un împrumut până primesc salariul.