Deşi rezervă ovariană este normală această vârstă, studiile arată că între 80% şi 90% dintre ovocitele femeilor de peste 40 de ani suferă modificări genetice de cele mai multe ori incompatibile cu viaţa, alteori dând naştere unor embrioni viabili, dar cu anumite sindroame infirmizante pentru copil, cum ar fi Sindromul Down.
“Medical vorbind este prea târziu pentru a mai avea un copil atunci când s-au epuizat ovocitele, adică “nu mai sunt ouă, nu mai apar pui”. Acest lucru se întâmplă normal după vârsta de 40 de ani, asta putând să însemne la 42 de ani sau uneori chiar la 45 de ani. Din păcate, în ultima perioadă un număr tot mai mare de femei se confruntă cu această problemă la vârste mult prea tinere, uneori chiar sub 30 de ani.” spune Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie, Embriolog senior în cadrul Academia de FIV, citată de Adevarul.ro.
În plus, medicul atrage atenţia că rata avorturilor spontane sau cu indicaţie medicală în cazul acestor femei ajunge uneori şi la 50%, iar investigaţiile amănunţite, inclusiv cele genetice, în timpul sarcinii sunt obligatorii pentru a fi sigure că aduc pe lume un copil sănătos.